Clinton wil meewerken aan hertelling

©Photo News

Het campagneteam rond Hillary Clinton steunt voor het eerst openlijk initiatieven voor een hertelling van de stemmen van de presidentsverkiezingen. Al zegt het team zelf geen bewijzen van kiesfraude te hebben gevonden.

Eerder op de dag was duidelijk geworden dat in de Amerikaanse staat Wisconsin de stemmen van de presidentsverkiezingen van 8 november voor een tweede keer zullen worden herteld. Wisconsin was een van de staten die doorslaggevend bleken voor de zege vann Donald Trump. 

De hertelling komt er nadat Jill Stein, die kandidate was in de verkiezingen namens de kleinere Groene partij, vlak voor de deadline vrijdag een petitie indiende. Het doet de hoop herleven bij supporters van Hillary Clinton dat de uitslag van de presidentsverkiezingen alsnog verandert, al lijkt het initiatief van Stein vooral op een wanhoopspoging. .

Stein is ook van plan de uitslagen in Pennsylvania en Michigan aan te vechten. De drie staten gingen verrassend naar Trump nadat de peilingen op een comfortabele voorsprong voor Clinton hadden gewezen. Mocht Clinton de drie staten in het Midwesten van de VS ook hebben gewonnen, dan zou zij de volgende presidente zijn, en niet Trump. De uitslag in Michigan is nog niet officieel.

Voor Trump bleken de drie staten doorslaggevend. Hij won er zeer nipt, waardoor hij zich van een meerderheid van het aantal kiesmannen verzekerde. Op nationaal vlak haalde Clinton wil minstens 2 miljoen stemmen meer dan Trump.

Buitenlandse hackers

Stein zamelde meerdere miljoenen dollars in nadat eerder deze week een groep van researchers, onder wie computerwetenschapper J. Alex Halderman van de Universiteit van Michigan, twijfels had geuit bij de uitslag in de drie staten. Omdat Trump systematisch beter scoorde in regio's waar per computer werd gestemd en Hillary Clinton systematisch won waar kiezers pen en papier gebruikten, vermoeden ze dat er een vorm van verkiezingsfraude, mogelijk door buitenlandse hackers, in het spel is.

Het Democratische kamp hield zich tot dusver op de vlakte. Maar nu laat het campagneteam van Clinton dus weten dat het de initiatieven zal steunen die kunnen leiden tot een hertelling van de stemmen. Al zegt men daar in een adem wel bij dat ze zelf nog geen elementen heeft ontdekt die kunnen wijze op kiesfraude.

'We hadden zelf niet overwogen om een hertelling aan te vragen, omdat we geen bewijzen hadden gevonden van hacking of pogingen om de elektronische stemtechnologie te sturen van buitenaf,' zegt Marc Elias, een adviseur van Clintons campagneteam zaterdag in een blog. 'Maar nu er een hertelling op komst is in Wisconsin, zullen we meewerken om zeker te zijn dat alles verloopt op een manier die beide partijen fair vinden.'

Deadlines

Wil Stein ook in Pennsylvania en Michigan een hertelling forceren, dan moet ze de deadlines halen van respectievelijk maandag en woensdag. Tot dusver haalde de Groene kandidate al ruim 5,25 miljoen dollar op.

De hertelling in Wisconsin begint wellicht eind volgende week en moet voor 13 december afgelopen zijn. Donald Trump won in Wisconsin 1.404.000 stemmen, Clinton haalde er 1.381.823. Stein zelf behaalde 31.006 stemmen.

Hoewel Stein, die tijdens de campagne nog zeer kritisch was voor Clinton, met haar manoeuvre de hoop op een kentering doet oplaaien in rouwende Democratische kringen, krijgt ze ook veel kritiek. Critici zien er niet meer in dan een stunt om de kleine Groene partij te promoten. 'Democraten verspillen hun geld en energie', zei Dan Pfeiffer, een ex-adviseur van president Obama, via Twitter.

Russische inmenging

De regering-Obama beschuldige eerder al Rusland van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen via hacking. Volgens de Amerikaanse overheid gebeurden de inbraken eerder dit jaar in het e-mailsysteem van de Democratische partij en in de account van John Podesta, de campagnebaas van Clinton, vanuit Rusland. Er bestaan ook vermoedens dat veel nepnieuws dat kiezers kan hebben misleid via sociale media zijn oorsprong vond in Rusland.

Maar vrijdag nog stuurde de regering een verklaring uit waarin ze desondanks de speculatie over mogelijke hacking van de stembusgang afwijst. 'We staan achter de resultaten van onze verkiezingen, die op een accurate manier de wens van het Amerikaanse volk weergeven', luidt het. 

Experts haalden de theorie over gemanipuleerde verkiezingen door buitenlandse hackers ook al onderuit, onder meer omdat het bijna onmogelijk op voldoende grote schaal uit te voeren is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect