Advertentie

Democraten euforisch na nederlaag Trump

Donald Trump in een tweet van vorig jaar: 'We zullen onmiddellijk Obamacare schrappen en vervangen. Niemand kan dat beter dan ik.' ©Photo News

Het Republikeinse plan om een nieuw zorgverzekeringsstelsel in te voeren, een vervanging voor Obamacare, is vrijdag bij de eerste poging mislukt. De Democraten reageren euforisch.

Amerikaans president Donald Trump en zijn Republikeinse partij lijden een grote politieke nederlaag nu ze er niet in geslaagd zijn Obamacare te ontmantelen. Vrijdagnamiddag lokale tijd trokken de Republikeinen een wetsvoorstel terug in nadat bleek dat er in eigen rangen te veel tegenstand was.

De Democraten reageren vrijdag euforisch op de intrekking van het wetsvoorstel. 'Vandaag is een grote dag voor ons land, een overwinning voor het Amerikaanse volk', aldus de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi tijdens een persconferentie. 'Dit is zeer opwindend voor ons.'

De terugtrekking kwam er na hoog spel tussen het Witte Huis van Trump en zijn partijgenoten in het Congres. Ondanks de duidelijke signalen dat er onvoldoende bereidheid was om zich achter de wet te scharen, stelde Trump donderdag nog een ultimatum. Stem erover, of Obamacare blijft gewoon bestaan.

Aanvankelijk hield Trump het been stijf, ook toen partijgenoot Paul Ryan, de voorzitter van het Huis, hem kwam melden dat hij niet voldoende ja-stemmers telde. Maar uiteindelijk spraken Trump en Ryan af om het alternatieve plan op te bergen en de pogingen om Obacamare te beëindigen voorlopig te staken.

'We kwamen te kort. Voor de voorzienbare toekomst zal Obamacare blijven bestaan', zei Ryan op een persconferentie. 'Ik ga er geen doekjes om winden. Dit is een teleurstellende dag voor ons.'

In een reactie zei president Trump dat de Democraten de schuldigen zijn omdat zij weigerden mee te werken. Hij zei dat hij er nu voor kiest om Obamacare uit zichzelf te laten mislukken, waarna de Democraten zouden komen aankloppen met de vraag om een compromis te sluiten. 

Paul Ryan erkent nederlaag over Trumpcare

Zeven jaar

De afschaffing en vervanging van Obamacare was nochtans een van de belangrijkste campagnebeloftes van Trump. Hij zou het zorgverzekeringssysteem van zijn voorganger zo snel mogelijk schrappen en iets veel beters in de plaats brengen. Meermaals stelde hij zelfs dat hij het op zijn eerste dag als president zou doen.

Ook de Republikeinen in het Congres keken ernaar uit om zo snel mogelijk komaf te maken met de mijlpaal van de vorige president, die zeven jaar geleden werd goedgekeurd. Al die tijd voerden ze er vurig actie tegen, en maakten ze prioriteit nummer één van het kelderen van Obamacare.

Maar nu de partij alle touwtjes in Washington in handen heeft en dus over een unieke kans beschikt om zijn agenda door te drukken, gaat het mis bij de eerste grote afspraak.

De hervorming die de Republikeinen klaarstoomden, de American Health Care Act, kreeg onvoldoende steun in eigen rangen en legde de diepe verdeeldheid bloot die de partij blijft teisteren, ook nu ze aan de macht is. Conservatieve Republikeinen konden er niet mee leven dat sommige populaire onderdelen van Obamacare, zoals de garantie om enkele ‘essentiële medische ingrepen’ terug te betalen, overeind zouden blijven.

Meer gematigde Republikeinen vreesden dan weer opstand van hun achterban voor wie het einde van Obamacare mogelijk gelijk zou staan aan het verlies van hun polis. 

Onpopulair

Het wetsvoorstel was ook zeer onpopulair bij de bevolking. In een peiling van Quinnipiac van deze week bleek dat amper 17 procent van de Amerikanen er zich mee kan verzoenen. Het onafhankelijke Congressional Budget Office becijferde bovendien dat het Republikeinse plan over tien jaar 24 miljoen Amerikanen zonder verzekering zou zetten.

17%
Volgens een recente peiling staat slechts 17 procent van de Amerikanen achter Trumpcare

Ziekteverzekering is al decennia een politiek strijdpunt in de VS. Als eerste president was Barack Obama erin geslaagd een hervorming door te voeren die het goedkoper en toegankelijker maakt om een polis af te sluiten voor de miljoenen Amerikanen die geen ziekteverzekering van hun werkgever krijgen.

De mislukking slaat een deuk in de belofte van Trump om zijn zakelijke ervaring mee te brengen naar het Witte Huis en zijn reputatie als 'dealmaker' toe te passen op het trage en complexe politieke beslissingsproces. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Trump meermaals dat hij het best geschikt is om te onderhandelen en deals te sluiten in Washington.

Belastingverlaging

Het betekent een valse politieke start die andere geplande hervormingen op de helling zet. Na gezondheidszorg wou de regering-Trump een grootschalige belastingverlaging doorvoeren. De vraag is of Trump en de Republikeinen erin slagen om met een schone lei te beginnen aan het volgende grote project.

Het nieuws komt aan het einde van een week waarin het slechte nieuws voor Trump zich opstapelde. De week begon met de officiële bevestiging dat Trump en zijn campagne-entourage onderzocht worden door de FBI vanwege mogelijke coördinatie met de Russische regering, die vorig jaar heeft geprobeerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te manipuleren.

Bovendien werden de bewering van Trump dat zijn campagnehoofdkwartier Trump Tower zou zijn afgeluisterd in opdracht van ex-president Obama, wat hij drie weken geleden in een reeks boze ochtendlijke tweets had gezegd, finaal ontkracht door alle mogelijke partijen. 

Vorige week moest Trump ook al toezien hoe zijn tweede poging om burgers van zes overwegend islamitische landen uit de VS te weren werd geblokkeerd door het gerecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud