Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël.

Trump beveelt het ministerie van Buitenlandse Zaken om de verhuis te plannen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Tegelijk zegt hij dat de Verenigde Staten blijven streven naar een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Hij is bereid een tweestatenoplossing te steunen indien beide partijen dat willen. Hij neemt geen stelling in over betwiste grenzen. 

De Amerikaanse president roept op tot kalmte. De komende dagen gaat vice-president Pence naar het Midden-Oosten. 

De beslissingen van Trump betekenen een ommekeer in het Amerikaanse beleid. Wereldwijd klonken er waarschuwingen over de beleidsverandering. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn eeuwige en ondeelbare hoofdstad en wenst dat alle ambassades daar worden gevestigd. De Palestijnen daarentegen willen de hoofdstad van een onafhankelijk Palestina vestigen in de oostelijke sector van de stad. Dat deel werd door Israël veroverd tijdens de oorlog van 1967 en geannexeerd tegen de wil van de internationale gemeenschap in. 

Netanyahu 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de beslissingen van de Amerikaanse president 'historisch'. Een akkoord met de Palestijnen moet volgens Netanyahu omvatten dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Hij riep andere landen op het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen en hun ambassades over te hevelen naar Jeruzalem. 

De islamtische groep Hamas in Gaza reageerde dat de aankondiging door Trump een flagrante agressie is tegen het Palestijnse volk. Turkije noemde de Amerikaanse beleidsommezwaai 'onverantwoordelijk' en vraagt Washington de zaak te herbekijken en ook Egypte sprak zich negatief uit. 

Macron

Frankrijk daarentegen zei bij monde van president Emmanuel Macron de 'unilaterale beslissing' van de Verenigde Staten niet te steunen. Hij riep op tot kalmte in de regio. 'Deze beslissing is betreurenswaardig en ze wordt niet goedgekeurd door Frankrijk, zij gaat in tegen het internationaal recht en alle resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties', aldus Macron tijdens een persconferentie in Algiers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content