FBI startte in 2017 al onderzoek naar Russische banden van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump. ©Photo News

De Amerikaanse federale politie, de FBI, heeft in 2017 een onderzoek geopend om na te gaan of president Donald Trump voor rekening van Rusland werkte.

Dat schrijft de New York Times onder aanhaling van anonieme bronnen. Het FB-onderzoek smolt vrij snel samen met het door speciaal procureur Robert Mueller geopende onderzoek naar veronderstelde 'collusie' tussen Moskou en het campagneteam van Trump tijdens de campagne van 2016 voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Of het FBI-onderzoek iets opgeleverd heeft, weet de krant niet. Het onderzoek werd opgestart nadat Trump in mei 2017 FBI-directeur James Comey had ontslagen, schrijft de NYT. Het onderzoek zou twee luiken hebben gehad: contraspionage en misdaad.

Steeds volgens de krant had de FBI in 2016 'vermoedens' van banden tussen Trump en Rusland. Maar tot een onderzoek hierover kwam het dus pas nadat Trump de FBI-baas de laan had uitgestuurd.

Trump ontkent alle aantijgingen van samenwerking met Rusland en geeft regelmatig kritiek op het onderzoek van 'heksenjager' Mueller. Ook nu reageert de Amerikaanse president fel op Twitter. Hij zet het onderzoek weg als opgestart door 'de voormalige en corrupte leiders van de FBI'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect