1. Politiek & Economie
 2. Internationaal

Fed houdt rente onveranderd

De beslissing de rente op nul te houden is verre van onomstreden. Sommigen economen vonden een eerste renteverhoging sinds 2006 verantwoord, nu de economie duidelijk aantrekt.
 • We spreken weer af op 28 oktober

  Zo, uiteindelijk dan toch niet de eerste renteverhoging sinds juni 2006. We ronden hier onze liveblog af, maar spreken opnieuw af op 28 oktober ... Benieuwd of Janet Yellen tegen dan de rente durft verhogen. 

  We ronden hier onze liveblog af, met een coole infografiek van de Wall Street Journal:

  See how the Fed's statement changed in September from July, word by word http://t.co/GBPgZ3BQSz pic.twitter.com/oSufKEKpuC— WSJ Central Banks (@WSJCentralBanks) 17 september 2015

 • 'Een opwindende dag waarin niets gebeurde'

  Binyamin Appelbaum, de Fed-watcher bij de New York Times vat deze 'kleine grote dag' samen:

  Colleague: "So you had an exciting day in which nothing happened." Yup. Pretty much.— Binyamin Appelbaum (@BCAppelbaum) 17 september 2015

 • Yellen maakt job van Draghi niet makkelijker

  Door de rente niet te verhogen en ook de indruk te geven bepaald niet gehaast te zijn om dat in de toekomst te doen, heeft Janet Yellen er de job van Mario Draghi niet makkelijker op gemaakt. Nu de kloof tussen het Amerikaanse en Europese rentebeleid tot nader order relatief klein blijft, kreeg de euro een stevige boost. En dat is een streep door de rekening van de ECB-voorzitter, die met lede ogen zal toezien dat de euro nu zo'n 10 dollarcent duurder noteert dan bij de start van het ECB-stimulusprogramma in maart. 

  ©REUTERS

 • 'Minder dan 1 kans op 2 op renteverhoging dit jaar'

  De futuresmarkten schatten de kans dat de Federal Reserve de rente tegen december optrekt nu nog op 49 procent in. Minder dan één kans op twee dus. 

 • En intussen is de Dow zijn winst weer grotendeels prijs ...

  Wall Street zet zijn jojo voort. De Dow noteerde zonet nog zo'n procent hoger, maar die winst is al weer gereduceerd tot 0,3 procent. 

 • Verwacht Yellen nog een renteverhoging dit jaar?

  Verwacht Janet Yellen zelf nog een renteverhoging dit jaar, vraagt een journalist. Yellen herhaalt dat als de economie zoals nu blijft groeien, het de visie van de Fed blijft dat de rente dit jaar nog zal stijgen. 

 • Fed stuurt ook goudprijs hoger

  Niet alleen de euro spint garen bij de boodschap dat de Fed verre van gehaast is om de rente te verhogen. Ook de goudprijs boekt stevige winst. 

  Gold climbs after Fed holds http://t.co/0hlpNO17dG pic.twitter.com/XZo3EWs13y— Bloomberg Markets (@markets) 17 september 2015

 • WSJ: 'Renteverhoging lijkt niet imminent'

  Wall Street Journal-hoofdeconoom Greg Ip heeft de toelichting van de Fed uitgeplozen en denkt dat een renteverhoging nog een hele tijd op zich kan laten wachten. Dat is een conclusie waar Wall Street, al jaren tuk op gratis geld, wel oren naar heeft. 

  WSJ's Ip: Be Ready for a Very Long Pause by the Fed. Statement Doesn't Read Like One Suggesting Liftoff Is Imminent. (DJ)— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 17 september 2015

 • Wall Street kiest nu duidelijk voor winst

  Wall Street kiest nu duidelijk voor winst, met een Dow Jones die na initiële aarzeling nu zo'n 1 procent winst boekt. 

  Stocks are on a tear right now. http://t.co/jcpD2aKMaL pic.twitter.com/lII0vaqrVL— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 17 september 2015

 • Renteverhoging in oktober blijft een optie

  Janet Yellen, op vraag van een Financial Times-journalist: 'Elke meeting is een 'live' meeting, waar we de rente kunnen veranderen. Dat geldt ook voor oktober. Mochten we daar de rente veranderen, dan zullen we een persontmoeting organiseren'. 

 • OMG: Yellen heeft geen opstaande col vanavond

  Om de zoals steeds veeleer saaie persconferentie kleur te geven, hebben reporters ook oog voor de Yellen-couture. En vooral het feit dat de voorzitster met traditie breekt en - hier mag u de adem even inhouden - geen opstaande col draagt. 

  IN A MAJOR BREAK WITH TRADITION, Yellen's collar is FLAT. There will be six more weeks of economic winter. #collarwatch— janewells (@janewells) 17 september 2015

 • 'De Fed wacht op perfectie die er nooit komt'

  Wall Street Journal-econoom Richard Barley vat het beleid van de Amerikaanse centraal bankiers goed samen: 'De Fed wacht op perfectie die er nooit zal komen'. 

  The Fed appears to be waiting for perfection. It will never arrive.— Richard Barley (@RichardBarley1) 17 september 2015

 • Yellen: 'nog wat meer verbetering' in arbeidsmarkt nodig

  Op de persconferentie herhaalt voorzitster Yellen dat ze 'nog wat meer verbetering' in de arbeidsmarkt wil zien, voor de rente verhoogd wordt. En dan wil ze het belang van die eerste verhoging niet dramatiseren: de rente kan ook dan nog lang laag blijven. 

 • ING: 'Misschien oktober?'

  ING-econoom Rob Carnell dat een renteverhoging in oktober tot de mogelijkheden behoort, maar rekent dan wel op hints tijdens de persconferentie die nu aftrapt. Pro memorie: u kunt de persconferentie hier volgen

 • Yellen jaagt euro stevig hoger

  Dat de Fed dan toch nog niet de rente verhoogt, deelt vooral de dollar een stevige tik uit. De euro spurt boven 1,14 dollar. Meteen een kopzorg extra voor ECB-voorzitter Mario Draghi, die er geen geheim van maakt via een goedkopere euro te proberen de inflatie weer op peil te krijgen.

 • Waarom de Fed nu nog de rente niet verhoogt

  Collega Wouter Vervenne haalt de belangrijkste argumenten uit de toelichting:

  1. Fed wijst met de vinger naar het buitenland.

  ‘Recente wereldwijde economische en financiële ontwikkelingen kunnen de economische activiteit wat afremmen en zullen wellicht een neerwaartse druk uitoefenen op inflatie in de nabije toekomst.’

  2. Rentepad minder steil.

  De 'dot plots' - die de gemiddelde prognoses van de verschillende bestuurders weergeven - verlagen de verwachte mediaanrente van eind 2015 eind 2016 en eind 2017 telkens met 25 basispunten.

  3. Verwachte inflatie en werkloosheid voor 2015-17 neerwaarts herzien.

  Groei 2015 opwaarts en 2016 neerwaarts herzien.

   

 • Euforisch is Wall Street niet

  De Dow Jones ging initieel iets hoger, dook dan even in het rood en noteert nu op minieme winst. Nog langer tobben over wanneer de Fed eindelijk een punt zet achter het gratisgeldbeleid, het is geen fijn vooruitzicht.

  Dow turns negative. pic.twitter.com/WCDoEAg0ms— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 17 september 2015

 • De ene tegenstem is een habitué

  In het 12-koppige rentecomité was er één tegenstem: Richmond Fed-voorzitter Jeffrey Lacker, een notoire inflatiehavik, pleitte voor een renteverhoging. 

 • Fed houdt rente onveranderd

  De beslissing is er: Janet Yellen houdt de rente onveranderd. De eerste verhoging sinds juni 2006 moet dus nog even wachten. 

 • RBS: 'Do it'

  De RBS-economen zien het dan weer héél anders: 

 • BNP Paribas: 'Don't do it'

  De economen van BNP Paribas zijn duidelijk: doe het niet, mevrouw Yellen!

 • Even dit servicebericht tussendoor ...

  ... als u Club Brugge-supporter bent, kunnen we u deze liveblog extra warm aanbevelen. Veel beter dan dat matchke daar in Napels. Het laatste kampioenschap van blauwzwart is overigens nóg langer geleden (2005) dan de laatste renteverhoging van de Fed. Doch dit uiteraard geheel terzijde. 

 • Wall Street duimt voor status quo

  De 'no shit, Sherlock'-vaststeling van de dag: Wall Street duimt collectief dat het geld nog wat langer gratis blijft. Na Goldman Sachs-CEO Lloyd Blankfein, zet ook JPMorgan-CEO Jamie Dimon in op het status quo. Pikant detail: Dimon en Blankfein behoren tot de schaarse financiële toplui die bij de voorlopig laatste renteverhoging in juni 2006 al CEO waren. 

  Et tu, Dimon? http://t.co/jaTMgC0CTs pic.twitter.com/NZjsqW4CRV— Michelle Jamrisko (@mljamrisko) 17 september 2015

 • Bijna zeven jaar nulrente in perspectief

  Hoe uitzonderlijk de nulrente sinds december 2008 wel is, illustreert deze langetermijngrafiek. Nerdy opmerking: de rente is niet helemaal op nul, omdat nul betekent dat de centraal bankiers er de facto naar schreven de rente ergens tussen 0 en 25 basispunten te laten zweven:

 • 20 uur stipt: dan weten we 'het'

  Even de timing: om 20 uur stipt floept de korte mededeling op de webstek van de Federal Reserve en wordt Wall Street uit zijn lijden verlost. Aansluitend is er om half negen een persconferentie van voorzitster Janet Yellen, die u via deze link live kunt volgen. Wel een kleine 'health warning': de persconferenties zijn doorgaans eerder saaie en brave aangelegenheden, en in niets te vergelijken met de vaak pittige 'pingpong' tussen ECB-voorzitter Mario Draghi en het verzamelde journaille. 

  ©REUTERS

 • Een dubbeltje op zijn kant

  Komt er een renteverhoging? Bloomberg houdt de mening van liefst 113 'Fed-watchers' bij. En die zijn het grondig oneens: de helft rekent op een renteverhoging, de helft op een status quo. En bij de 'verhogers' is er ook een tweespalt: een deel mikt op de klassieke 25 basispunten, maar enkelen poneren een 'renteverhoging voor mietjes' van 12,5 basispunten. Van 0 naar - hou u vast - 0,125 procent dus. Wauw. 

  Het eerlijk antwoord is echter: in tegenstelling tot de tientallen vorige keren weten we het gewoon niet. 

  Honest economists today: pic.twitter.com/GIjgywrdJi— Robin Wigglesworth (@RobinWigg) 17 september 2015

 • Wat staat er vanavond op het spel?

  De Amerikaanse centraal bankiers houden vandaag hun belangrijkste en spannendste vergadering van de jongste jaren, die we via deze liveblog stap voor stap opvolgen. De bestuurders moeten oordelen of de Amerikaanse economie na bijna zeven jaar nulrentebeleid en een geld-injectie van bijna 4.000 miljard dollar in drie stappen voldoende is hersteld.

  Ze hebben in oktober vorig jaar een eerste belangrijke stap gezet door de aankoop van staatsobligaties en herverpakte hypotheken stop te zetten. Een verhoging van de basisrente die nu 0 à 0,25 procent bedraagt, zou een tweede stap zijn naar de normalisering van het monetair beleid.

  Zo'n renteverhoging belooft niet alleen technisch een stuk moeilijker te worden dan de vorige in 2006, maar is ook lang niet zeker. Van de 113 Wall Street-economen die Bloomberg polste, zijn de meningen ongeveer 50/50 tussen een status-quo of een verhoging. Een monetair dubbeltje op zijn kant, dus. Vanavond om 20 uur Belgische tijd weten we meer, we volgen uiteraard ook de aansluitend persconferentie van Janet Yellen.

  Fed-voorzitster Janet Yellen ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud