opmerkelijk

Foutief noodbericht over raketaanval zaait paniek in Hawaii

Het noodbericht dat foutief werd verspreid.

Hawaii werd zaterdag opgeschrikt toen bewoners een noodbericht kregen dat ze een schuilplaats moesten zoeken tegen een nakende raketaanval. Vals alarm, zo bleek even later.

'Breaking News: No one is bombing Hawaii.' Die vreemde nieuwsalert stuurde The New York Times zaterdag uit.

Het bericht was bedoeld als verduidelijking, nadat inwoners van Hawaii plots massaal een noodbericht op hun smartphone kregen dat er een aanval werd uitgevoerd op de eilandengroep. 'BALLISTIC MISSILE THREAT INBOUND TO HAWAII. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL.', zo stond er plots te lezen op duizenden telefoons. Het bericht werd ook verspreid via de lokale tv-stations, en vond snel zijn weg naar sociale media. 

Met de opgelopen spanning tussen de VS en Noord-Korea in het achterhoofd, zaaide het bericht kortstondig paniek bij de bevolking. Verschillende media hebben het over hartbrekende taferelen, waarbij families in tranen afscheid nemen van hun geliefden of wanhopig proberen in veiligheid te geraken. 

Tot even later duidelijk werd dat het om een vergissing ging. De Hawaiiaanse autoriteiten lieten  weten dat er geen raketdreiging was, en ook lokale politici stelden de bevolking snel gerust.

Even later volgde ook een tweede bericht om het eerste te ontkrachten. 

Het zou gaan om een menselijke fout, aldus de gouverneur van Hawaii, die in één adem een grondig onderzoek naar de blunder beloofde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content