Hillary Clinton waarschuwt voor Uber-economie

Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton ©Photo News

In een eerste uitgebreide toespraak over haar economische ideeën was de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton kritisch over de erg populaire deeleconomie. ‘Ik vraag me af wat in de toekomst een goede job zal zijn.’

Door Roel Verrycken, onze correspondent in de Verenigde Staten

Hillary Clinton, de voormalige first lady en minister van Buitenlandse Zaken in de VS, is de grote favoriete aan Democratische kant voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar, maar tot dusver legde ze nog maar weinig openbare verklaringen af. Ze houdt het aantal toespraken en media-optredens voorlopig heel beperkt.

Om die reden werd met veel belangstelling uitgekeken naar de speech die ze maandag in New York gaf met de economie als thema. Het was de eerste uiteenzetting over economisch beleid van Clintons campagne.

De aanvraageconomie geeft aanleiding tot vragen over de bescherming van werkende mensen
Hillary Clinton
Democratisch presidentskandidate

Wat opviel, was dat Clinton het model van jonge technologiebedrijven als Uber, Lyft, Airbnb en Etsy – zonder die bij naam te noemen – in vraag stelt.

‘Veel Amerikanen verdienen bij door een kamer te verhuren, een website te ontwerpen, of zelfs met hun eigen auto te rijden. Die ‘aanvraageconomie’ creëert spannende nieuwe mogelijkheden en weekt nieuwe vormen van innovatie los. Maar dat geeft ook aanleiding tot vragen over de bescherming van werkende mensen en over wat in de toekomst een goede job zal zijn.'

Clintons ouderwetse voorstellen beschermen de belangen van wie het Amerikaanse vernuft wil verstikken
Jeb Bush
Republikeins presidentskandidaat

In navolging van Uber zijn er in de VS talloze start-ups die particulieren de kans geven om geld bij te verdienen. In de meeste gevallen komt het erop neer dat een app op een smartphone vraag en aanbod met elkaar verbindt. In het geval van Uber en Lyft gaat het om een persoon die een taxirit wil en een persoon die een of meerdere plaatsen vrij heeft in zijn auto. Het model is tegelijk heel populair en heel omstreden.

Consumenten omarmen de diensten vanwege de efficiëntie en de klantvriendelijkheid, terwijl het voor veel anderen een heel flexibele manier is om een extra of een volledig inkomen te verdienen. Maar omdat de diensten op veel plaatsen botsen met bestaande wetten zijn ze ook erg omstreden. Clinton speelde in op een debat dat in de VS volop aan de gang is.

Hangijzer

De bedrijven in kwestie behandelen de personen die het werk verschaffen (chauffeurs, koeriers, poetsvrouwen, enzovoort) als freelance werkkrachten, en niet als vast personeel. Dat spaart hen veel geld uit, maar de werkkrachten lopen daardoor veel voordelen mis en zijn niet beschermd op lange termijn.

In Californië besliste een lokale overheid vorige maand dat Uber een chauffeur als personeelslid moet beschouwen, en niet als zelfstandige. Het was een uitspraak die mogelijk het hele model van het bedrijf met waarde van 50 miljard dollar op losse schroeven kan zetten.

Ook in thuisbasis San Francisco zelf is er protest tegen de taxi-app Uber ©REUTERS

Het Uber-model belooft een centraal hangijzer te worden in de verkiezingen. Aan Republikeinse zijde zijn veel kandidaten uitgesproken voorstanders omdat ze er een ideale exponent van de vrijemarkteconomie in zien.

Het duurde niet lang voor de Republikeinse concurrenten van Clinton de uitspraken van de Democrate bekritiseerden. ‘Clintons ouderwetse voorstellen beschermen de belangen van wie het Amerikaanse vernuft en 21ste-eeuwse, banen creërende bedrijven als Uber wil verstikken’, stuurde de campagne van Jeb Bush de wereld in.

Via Twitter liet Rand Paul verstaan dat ‘Amerika geen advies nodig heeft over de deeleconomie van iemand die zich al 30 jaar laat rondrijden in een limousine’.

 

De kritische noot van Clinton is niet zonder risico voor de Democratische kandidate. Uber en Airbnb zijn de meest succesvolle start-ups van de voorbije jaren in Silicon Valley, een regio die ook op politiek vlak aan macht wint.

Net als veel andere kandidaten rekent Clinton op financiële steun uit de technologiesector in Californië voor haar campagne. Om de boodschap bij te sturen schreef campagnemedewerkster Stephanie Hannon, ex-Google, intussen een blogpost over Clintons ideeën over de deeleconomie. ‘Met haar opmerkingen wil ze ons allemaal uitdagen om na te denken over hoe werk er in de toekomst zal uitzien.’

In de rest van de toespraak legde Clinton de focus op bestrijding van ongelijkheid en de versterking van de middenklasse. De Democrate beloofde ook om het toezicht op de financiële sector op te drijven. Bankiers die de wet overtreden, moeten daarvoor worden bestraft, onderstreepte Clinton. ‘Er kan geen tolerantie zijn voor crimineel gedrag in de financiële industrie.’

Met die aanpak komt Clinton tegemoet aan een eis van een andere populaire Democrate, senator Elizabeth Warren, die veel steun geniet van de linkse vleugel van de partij maar niet inging op hun wens om zich ook kandidaat te stellen voor het Witte Huis. Warren trekt hard van leer tegen de excessen van Wall Street en de milde aanpak van de regering-Obama, en Clinton gaf alvast aan dat ze er ook een thema van wil maken.

De Amerikaanse electorale cyclus komt stilaan op toerental. Het deelnemersveld is zo goed als compleet, met vijf Democratische en vijftien Republikeinse kandidaten. Volgende maand kruisen ze de degens tijdens een eerste van vele rechtstreeks op televisie uitgezonden debatten. Het seizoen van de voorverkiezingen begint in januari. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud