Jeff Bezos beschuldigt Trump-vertrouweling van politieke chantage met naaktfoto's

©REUTERS

De Amazon-oprichter beschuldigt de uitgever van het roddelblad National Enquirer van chantage met naaktfoto's. Daardoor escaleert een conflict tussen de rijkste man ter wereld en een van de vertrouwelingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Amazon-baas Jeff Bezos beschuldigt David Pecker, de uitgever van het Amerikaanse roddelblad National Enquirer, van chantage en afpersing omdat The Washington Post, waarvan Bezos eigenaar is, te kritisch is voor president Donald Trump. Hij deed dat in een blog.

Het valt niet te vermijden dat sommige machtige mensen die de berichtgeving van the Washington Post ondergaan de verkeerde conclusie trekken dat ik hun vijand ben. President Trump is een van die mensen, wat duidelijk is in zijn vele tweets.
Jeff Bezos

De aanleiding voor het conflict is berichtgeving over een affaire tussen Bezos, die begin dit jaar is gescheiden, en de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Lauren Sanchez. National Enquirer publiceerde een artikel over de vermeende relatie tussen de twee. Dat schoot Bezos in het verkeerde keelgat. Hij huurde onderzoekers in om uit te zoeken wat de exacte motivatie van het verhaal was.

Naaktselfies

David Pecker, de uitgever van National Enquirer, stuurde daarop een mail naar Bezos met de boodschap dat hij in het bezit is van naaktselfies die Bezos stuurde naar Lauren Sanchez. De foto's worden vervolgens in detail beschreven. De mail eindigt met de dreigende boodschap dat geen enkele uitgever die mail graag zou doorsturen.

Lauren Sanchez ©Photo News

Bezos besloot daarom om zelf de communicatie in handen te nemen en plaatste de mail van David Pecker online. 'In plaats van te buigen voor afpersing en chantage, heb ik besloten om precies dat te publiceren wat ze mij hebben gestuurd, ondanks de persoonlijke kosten en de verlegenheid waarmee ze dreigen.'

'Als ik in mijn positie al niet kan standhouden tegen dergelijke vormen van afpersing, hoeveel mensen zouden het dan kunnen', schrijft de rijkste man ter wereld.

Saoedi's

Over het conflict hangt de schaduw van een breder politiek gevecht. Bezos is eigenaar van The Washington Post. Hij schrijft dat de berichtgeving in die krant over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi en goede banden tussen David Pecker en de Saoedi's de aanleiding kan zijn geweest voor de National Enquirer om in zijn privéleven te graven. 'Om een of andere reden lijkt het Saoedi-verhaal een gevoelige snaar te hebben geraakt.'

In zijn blog publiceert Bezos een mail van de advocaat van National Enquirer. Die stelt een deal voor: Bezos verklaart publiekelijk dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat de National Enquirer om politieke reden zijn seksleven uitspit. In ruil zou National Enquirer de naaktselfies van Bezos niet publiceren.

Catch and kill

De eigenaar van National Enquirer, David Pecker, wordt gezien als een vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump. Bezos merkte vorige week op dat Pecker samenwerkt met het gerecht in een onderzoek naar affaires van Trump voor die president werd.

Tijdens de presidentiële campagne van 2016 zou National Enquirer alle mediarechten hebben gekocht van een vrouw die beweert de minnares van Trump te zijn geweest, waarna het verhaal nooit gepubliceerd werd. Die techniek om een schadelijk verhaal te doen verdwijnen wordt 'catch and kill' genoemd.

Trump

'Het valt niet te vermijden dat sommige machtige mensen die de berichtgeving van The Washington Post ondergaan de verkeerde conclusie trekken dat ik hun vijand ben', schrijft Bezos in de blog. 'President Trump is een van die mensen, wat duidelijk is in zijn vele tweets.'

Trump bedreigde Amazon op Twitter al met hogere belastingen, onderzoeken naar monopolievorming en hogere vergoedingen aan de Amerikaanse post om pakjes te bezorgen. Hij noemt The Washington Post niet alleen 'fake news' maar ook de 'hoofdlobbyist van Amazon'.

Onderzoek

In een reactie zegt de eigenaar van de National Enquirer, American Media (AMI), ervan overtuigd te zijn dat de berichtgeving over Bezos wettelijk in orde is. 'Ten tijde van de recente beschuldigingen door de heer Bezos, liepen er in goed vertrouwen onderhandelingen met hem om alle kwesties op te lossen.' Het bedrijf voegde eraan toe dat het de beweringen van Bezos zal onderzoeken en 'gelijk welke toepasselijke actie zal ondernemen indien nodig'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud