Jobrapport wijst op groeivertraging in VS

Een jobbeurs in de VS. ©Bloomberg

De Amerikaanse economie heeft in november minder banen gecreëerd dan verwacht.

De economische groei in de VS vertraagt, suggereert het maandelijkse jobrapport van het ministerie van Arbeid. Er kwamen in november maar 155.000 banen bij, tegenover 237.000 in oktober. Met uitzondering van september, toen de VS werden getroffen door orkaan Florence, is dat de kleinste jobcreatie van dit jaar. Economen hadden 198.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld.

De werkloosheidsgraad stabiliseerde zoals verwacht op 3,7 procent en evenaart daarmee het laagste peil sinds 1969. Het gemiddelde uurloon steeg net als vorige maand met 3,1 procent jaar op jaar.

Afkoeling

155.000
Banen
Er kwamen in november maar 155.000 banen bij, tegenover 237.000 in oktober.

Economen geloven dat de Amerikaanse economie afkoelt na de hoge groei in het tweede en derde kwartaal. De impact van de belastingverlaging van vorig jaar dooft uit, de aandelenmarkten krijgen klappen en de groei vertraagt in de rest van de wereld.

De lagere groei doet vragen rijzen over het monetair beleid. De Amerikaanse centrale bank is nog steeds van plan om in december opnieuw de rente te verhogen, maar er zullen zo goed als zeker minder renteverhogingen zijn in 2019 dan in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud