Joe Biden wil Amerikaans president worden

Gewezen Amerikaans vicepresident Joe Biden. ©AFP

De gewezen vicepresident is al de 20ste Democratische kandidaat om Donald Trump uit te dagen.

Wat al maanden het slechtst bewaarde geheim was in de Amerikaanse politiek, is donderdag eindelijk bevestigd: Joe Biden ambieert de Democratische nominatie om volgend jaar president te worden. De gewezen vicepresident onder Barack Obama is al de 20ste Democraat die de Republikein Donald Trump uit het Witte Huis wil jagen.

'De kernwaarden van deze natie, onze reputatie in de wereld, onze democratie, alles wat Amerika gemaakt heeft tot wat het is, staat op spel', tweette Biden in een verwijzing naar het omstreden rechts-populistische beleid van Trump.

Peilingen

Van de enorme meute Democratische uitdagers geniet Biden, na acht jaar vicepresidentschap en een carrière als senator die in 1973 begon, veruit de grootste naamsbekendheid. Nog voor hij zijn kandidatuur bekendmaakte, leidde Biden al comfortabel in de peilingen als populairste Democraat, ver voor pakweg Bernie Sanders, Beto O'Rourke, Kamala Harris en Elizabeth Warren.

De grote vraag is of de Democratische basis zit te wachten op een 76-jarige man die ooit de Irakoorlog steunde, dik is met Wall Street, voor laksere wapenwetten stemde en recentelijk door twee vrouwen beticht werd van losse handjes.

Biden geldt als een centrist, een favoriet van het Democratische establishment. Als zoon van een tweedehandsautoverkoper en behept met goedlachse oneliners scoort hij ook goed bij de blanke working class, een traditioneel Democratische bevolkingsgroep die in 2016 massaal overliep naar Trump.

Losse handjes

De grote vraag is of de Democratische basis zit te wachten op een 76-jarige man die ooit de Irakoorlog steunde, dik is met Wall Street, voor laksere wapenwetten stemde en recentelijk door twee vrouwen beticht werd van losse handjes.

Veel kandidaten, zoals Sanders en Warren, willen de partij een ruk naar links laten maken. In #metoo-tijden eisen vrouwelijke kandidaten, zoals Harris en Warren, ook steeds meer hun zeg op. En de steeds grotere generatiekloof lijkt jongere kandidaten als Harris en O'Rourke te bevoordelen.

Voor Biden is het al zijn derde poging om president te worden. In 1988 was hij kansloos tegen Michael Dukakis, die later zou verliezen van George Bush senior. En in 2008 werd hij overvleugeld door Obama.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n