Juncker en Trump staken handelsoorlog

De ontvangst van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in het Witte Huis verliep naar verluidt hoffelijk. ©REUTERS

De dreiging van een escalerende handelsoorlog met invoertarieven voor auto’s is bezworen.

De ontmoeting tussen Trump en Juncker draaide dus uit op een deal, een ‘big day’ zoals Trump triomfantelijk aankondigde na het overleg aan de zijde van Juncker. ‘We gaan een nieuwe fase van de relatie tussen de EU en de VS in.’

De Amerikaanse president Donald Trump en EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaan overleggen over nultarieven voor de invoer van industriële goederen, Amerikaans vloeibaar aardgas en soja. In ruil belooft Trump een oplossing voor de staaltarieven.

Europese concessie

Opvallend is dat Juncker eigenlijk alles binnenhaalt waar de Unie al maanden op aandringt. Hij was wel zo verstandig om de deal te verkopen als een Europese concessie aan Trump.

Om de dialoog met de VS open te houden had Juncker enkele geschenkjes op zak die Trump positief moesten stemmen. De belofte om te praten over een verlaging van de industriële tarieven bijvoorbeeld.  Ook staat Europa open voor de export van vloeibaar aardgas lng

Dat aanbod deed Malmström al in mei namens de EU, maar ze ving toen bot. Die twee voorstellen staan ook in het uiteindelijke akkoord. Europa en de VS gaan een overleg opstarten over een nultarief voor industriële goederen en de export van Amerikaans lng-gas.

In ruil komt er een standstill in de handelsoorlog. Trump belooft een oplossing voor de staal- en aluminiumtarieven en er komt geen verhoging van de autotarieven. Ook belooft Trump samen te werken aan een hervorming van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Europa dringt daar al langer op aan om een tegengewicht te kunnen bieden aan China. Die hervorming zou Chinese praktijken, zoals het creëren van een overcapaciteit in de staalsector en het stelen van intellectuele eigendomsrechten, moeten aanpakken.

Mercedessen op Fifth Avenue

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, werd woensdag ontvangen op het Witte Huis. Dat is opmerkelijk, want tot voor kort wist de Amerikaanse president Donald Trump nauwelijks iets af van het bestaan van de Europese Unie. Voor Trump was Europa hetzelfde als Duitsland, met zijn handelsoverschot en zijn vermaledijde Mercedessen op Fifth Avenue.

Europa belooft de VS te zullen praten over een verlaging van de industriële invoertarieven.

Juncker kwam naar Washington om een verdere escalatie van de handelsoorlog te vermijden. Europa wordt al geviseerd door Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium.De Europese tegenmaatregelen, voor 2,8 miljard euro aan hogere invoerrechten op welgekozen Amerikaanse producten, eisen ook al hun tol, onder meer bij de iconische motorenproducent Harley-Davidson.

Trump dreigde de voorbije maanden herhaaldelijk met invoertaksen op auto’s en onderdelen ervan. Dergelijke heffingen zouden de EU veel harder treffen. 

De export van staal en aluminium naar de VS beloopt 6,4 miljard euro, maar die van auto’s en auto-onderdelen 50 miljard euro per jaar.

Na afloop van de ontmoeting tweette Trump een foto van een omhelzing en een kus met Juncker en de boodschap dat de Europese Unie en de VS elkaar 'duidelijk graag zien'. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud