in memoriam

Laatste kleinzoon van Rockefeller overleden

©Photo News

David Rockefeller, de enige nog levende kleinzoon van de legendarische olietycoon John D. Rockefeller, is op de gezegende leeftijd van 101 jaar overleden.

De miljardairslijst van Forbes is nog maar pas uit, en is nu al gedateerd. David Rockefeller kan niet langer in de rangschikking prijken, want hij is vandaag overleden.

David was de enige nog levende kleinzoon van de legendarische John D. Rockefeller, de stichter van Standard Oil die op zijn hoogtepunt 90 procent van de Amerikaanse olie-industrie in handen had. John D. was Amerika's allereerste miljardair.

David Rockefeller werd 101, en was lange tijd gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de 'familiebank' Chase Manhattan Bank, die na zijn vertrek fuseerde met JP Morgan. Dat was zeer tegen de zin van David, want zijn grootvader kwam niet overeen met de legendarische bankier John Pierpont Morgan, zowat de enige die in rijkdom met Rockefeller kon wedijveren.

Hij was ook filantroop, en doneerde honderden miljoenen aan goede doelen. Hij gaf onder meer telkens 100 miljoen aan twee bekende New Yorkse instituten: het MoMa (dat door zijn moeder mee was opgericht) en Rockefeller University (een medische school gesticht door zijn grootvader).

David Rockefeller adviseerde ook meerdere presidenten. Hij overhaalde Jimmy Carter om de sjah van Iran naar de VS voor medische redenen te laten overvliegen. Dat leidde tot de gijzelneming van Amerikanen in Teheran, wat dan weer een van de redenen was waarom Carter niet herverkozen raakte.

Hij was de laatste van vier broers Rockefeller - de anderen waren Laurance, John en Nelson - die hun stempel hebben gedrukt op het zakenleven, de politiek en de kunstsector in de VS. De vier hadden ook één zus, Abby Rockefeller Mauze, beter bekend als 'babs', die in 1976 overleed.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content