Macron verdedigt Iran-akkoord in telefoontje met Trump

Macron probeert Trump te overtuigen om het Iraanse nucleaire akkoord te respecteren. ©EPA

De Franse president Emmanuel Macron heeft er in een telefoontje met zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump op aangedrongen om het nucleaire akkoord met Iran te eerbiedigen.

Trump staat naar verwachting op het punt om te beslissen of hij de economische sancties tegen Iran, die in 2015 waren opgeheven in een akkoord over het Iraanse nucleaire beleid, terug gaat invoeren. Het akkoord, dat Teheran afsloot met vijf grote mogendheden, voorzag dat het land zijn nucleaire ontwikkeling zou terugschroeven in ruil voor het deels opheffen van de economische sancties die de VS, de VN en de Europese Unie hadden opgelegd.

De Europese bondgenoten van de VS dringen er al langer op aan dat Trump het Iran-akkoord zou eerbiedigen. In een telefoongesprek met Trump beklemtoonde Macron vanavond dat het akkoord nodig is om de stabiliteit in het Midden-Oosten te bewaren. Hij opende wel de deur naar extra controlemechanismes om erop toe te zien dat het akkoord door Iran wordt nageleefd.

Trump heeft in eerdere toespraken gezegd dat hij het Iraanse kernpact wilde opzeggen, ook al gaat hij daarmee in tegen de wens van enkele topadviseurs. Een mogelijk compromis kan zijn dat hij de economische sancties niet opnieuw invoert, maar Teheran wel andere strafmaatregelen oplegt.

Minister van Financiën Steve Mnuchin verklaarde eerder vandaag dat hij verwacht dat de president nieuwe sancties zal aankondigen, zonder te specifiëren wat die zouden inhouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content