Miljoenen Amerikanen dreigen tijdelijke werkloosheidsuitkering te verliezen

Amerikanen schuiven aan om assistentie te krijgen bij de aanvraag van een werkloosheidsuitkering. Die dreigt nu met twee derde teruggeschroefd te worden. ©REUTERS

De Republikeinen stellen voor de tijdelijke werkloosheidsuitkering van tientallen miljoenen Amerikanen drastisch in te krimpen. Economen noemen die een onmisbare buffer voor de economie.

Het voorstel is het meest opvallende element in een hulpplan van 1.000 miljard dollar dat de Republikeinse senaatsfractie en het Witte Huis voorstellen. De Democraten reageren woest, maar ook bij de Republikeinen heerst verdeeldheid omdat het pakket te veel zou kosten.

In het voorstel wordt de extra tijdelijke werkloosheidsvergoeding uit het eerste stimuluspakket uit maart teruggebracht van 600 naar 200 dollar per week. De Democraten verzetten zich hard tegen dat idee. Ze kwamen eerder met een hulpplan van 3.000 miljard dollar.

Als tegen vrijdag geen akkoord bereikt wordt, dreigen de tijdelijke steunmaatregelen voor miljoen werkloze Amerikanen te vervallen.

Volgens de New York Times zeggen economen dat de tijdelijke extra vergoeding van 600 dollar een onmisbare buffer is voor wie zijn werk verloor door corona. Het schrappen ervan zou een drastisch watervaleffect kunnen hebben op de rest van de economie.

In het Republikeinse voorstel zouden Amerikaanse deelstaten met een nieuwe regeling komen die werklozen 70 procent van hun laatste arbeidsinkomen garandeert.

Onenigheid

Bij de Republikeinse partij is niet iedereen het eens met het voorstel omdat het te veel kost.

Het pakket omvat volgens de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell directe betalingen van 1.200 dollar aan de Amerikaanse burgers, 190 miljard leningen voor kmo's en 100 miljard voor leningen aan bedrijven die seizoensgebonden zijn of gevestigd zijn in arme regio's.

In het Republikeinse voorstel staan ook maatregelen die niets met corona te maken hebben, zoals het vrijmaken van 1,8 miljard dollar voor de bouw van een nieuw FBI-hoofdkwartier in Washington.

Volgens The Washington Post is dat laatste een eis van het Witte Huis. President Trump zou zo willen vermijden dat op de site van het verouderde FBI-gebouw, om de hoek van zijn Trump International-hotel, op termijn een nieuw concurrerend luxehotel verrijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud