opmerkelijk

Miljoenenboete voor pakjesleverancier door illegale sigaretten

Het postorderbedrijf moet de boete betalen omdat het een oogje dichtkneep voor de illegale export van sigaretten. ©AFP

De Amerikaanse pakjesbezorger UPS moet een boete van 247 miljoen dollar (220 miljoen euro) betalen wegens het vervoeren van sigaretten waar geen accijnzen op betaald waren.

De sigaretten kwamen uit de soevereine Indiaanse reservaten, die als belastingvrij gelden. Die regel is echter enkel van toepassing op handel in de reservaten zelf, niet voor export. Doordat de sigaretten daar veel goedkoper zijn, bestellen mensen ze online en worden ze vervolgens geleverd door bezorgers zoals UPS.

De aanklager in de staat New York argumenteerde echter dat UPS winst boven belastingwetgeving koos. De rechter gaf hem gelijk en oordeelde dat UPS, kort voor United Parcel Service, er moedwillig voor koos de illegale praktijken te gedogen.

De boete wordt verdeeld over de staat (166 miljoen dollar) en de stad New York (81 miljoen dollar).

Excessief

UPS gaat in beroep tegen de uitspraak en noemde de boete 'excessief'. Zeker gezien het bedrijf slechts 900.000 euro aan dat transport verdiende. Ook vindt UPS dat het niet zijn verantwoordelijkheid is om de inhoud van de 1,6 miljoen dagelijkse pakjes te controleren en zo te handelen als 'wetshandhaver'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content