Moord op kernfysicus: Iran wijst naar Israël

Iraans president Hassan Rohani ©AFP

De Iraanse president Hassan Rohani heeft Israël ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord op een hooggeplaatste Iraanse kernfysicus, die vrijdag overleed.

Kernfysicus Mohsen Fakrizadeh werd volgens het Iraanse regime vrijdag onder vuur genomen terwijl hij met de wagen reed in de omgeving van de hoofdstad Teheran. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De man wordt gezien als 'het brein' achter het Iraanse kernprogramma, dat de islamitische republiek in het geheim ontwikkelde.

De wagen van kernfysicus Mohsen Fakrizadeh na de aanslag op zijn leven in Teheran, Iran. ©VIA REUTERS

Op zijn eigen nieuwsportaal noemt Rohani de dood van Mohsen Fakhrizadeh een 'daad van terrorisme', uitgevoerd door Israël. 'Eens te meer zijn de meedogenloze handen van de wereldwijde arrogantie, met het usurperende zionitische regime als huurling, besmeurd met het bloed van een zoon van deze natie', aldus de Iraanse president zaterdag in zijn verklaring. Met 'wereldwijde arrogantie' verwijst Iran in het algemeen naar de VS. De dood van de kernfysicus zal volgens Rohani de wetenschappelijke vooruitgang van Iran niet afremmen.

Wraak


Op vrijdag had de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif gesproken over 'ernstige aanwijzingen van een Israëlische rol' in de dood van de kernfysicus. Het Iraanse leger had al gezworen wraak te zullen nemen. Dat herhaalde Rohani later in een speech op televisie: het regime zal 'ten gepaste tijden' reageren, zei hij.


Fakhrizadeh was verantwoordelijk voor onderzoek en innovatie bij het Iraanse ministerie van Defensie. Ook was hij lid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Algemeen werd aangenomen dat hij een belangrijke rol speelde in het Iraanse nucleaire programma.


Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigerde commentaar, net als functionarissen bij het Amerikaanse Pentagon. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA reageerde ook niet op vragen of de VS weet hadden van plannen om een moord uit te voeren.

Slecht nieuws voor Joe Biden

De oplopende spanningen tussen Israël en Iran bemoeilijken de buitenlandse plannen van de nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden. Hij heeft zich voorgenomen om de 'Irandeal' van voormalig president Barack Obama - een afbouw van het kernprogramma in ruil voor de versoepeling van de economische sancties - terug te herstellen. Huidig president Donald Trump draaide die deal meteen terug.


Volgens Ali-Akbar Salehi, het hoofd van de Iraanse atoomenergieorganisatie, zal de dood van Fakhrizadeh het Iraanse nucleaire programma niet tegenhouden of beïnvloeden. 'Voor die ene weggerukte bloem zullen duizenden anderen groeien', zei de Iraanse minister van Communicatie Mohammad-Javad Azari Jahromi dan weer.


De Iraanse geheime dienst en de Revolutionaire Garde startten een onderzoek naar de verantwoordelijken achter de dood van de kernfysicus. De auto van Fakhrizadeh werd in een voorstad van hoofdstad Teheran met een bomauto aangevallen en beschoten. De kernfysicus bezweek aan zijn verwondingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud