portret

Nieuwe buitenlandminister VS kiest voor harde lijn

Mike Pompeo, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, staat bekend als een hardliner met een sterke persoonlijke band met president Trump.

'De chemie met Mike is heel goed van in het begin', zei Donald Trump dinsdagochtend vanuit Californië, kort nadat hij via een tweet had laten weten dat Pompeo de ontslagen Rex Tillerson vervangt als hoofd van de Amerikaanse diplomatieke machine.

Trump strooide nog met meer lof. 'Ik heb veel vertrouwen in hem. We zaten altijd op dezelfde golflengte. Hij zal het fantastisch doen.'

De president drukt zijn nieuwe minister dus aan de borst, en het ziet ernaar uit dat Pompeo's beleid meer zal aansluiten bij de stijl van Trump dan bij dat van zijn eerder gematigde voorganger Tillerson.

'Geen toegevingen'

Pompeo is een voorstander van de harde lijn, zeker als het aankomt op de relaties met onbevriende landen als Iran en Noord-Korea. Tegenover dat laatste land komen er, ondanks de plannen over een ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un, 'geen toegevingen', zo maakte Pompeo zich afgelopen weekend nog sterk op de Amerikaanse televisie.

Vooral voor Iran is hij hard. Vorig jaar noemde hij Iran een 'criminele politiestaat' en vergeleek hij het land met de terreurgroep Islamitische Staat. Net als Trump vindt Pompeo de internationaal onderhandelde nucleaire deal met Iran 'een ramp'.

Bij zijn aanstelling als baas van de CIA in november 2016 zei Pompeo al dat hij ernaar uitkijkt om die deal terug te draaien. Hij zei ook dat Iran erop uit is om de VS 'te vernietigen'.

'Gevaarlijke leider'

Alleen over Rusland liet Pompeo zich sporadisch kritischer uit dan Trump. In tegenstelling tot de president twijfelt hij er niet aan dat Rusland zich gemoeid heeft met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij waarschuwde ook al voor de Russische president Poetin als een 'gevaarlijke leider'.

Pompeo heeft een bijzonder rijk gevuld cv. Hij studeerde aan de militaire academie West Point en aan Harvard Law School. Hij was zakenadvocaat, succesvol ondernemer en Congreslid namens de Republikeinen. Voor de laatste post geraakte hij verkozen in 2010, toen een hele generatie Tea Party'ers, onder wie Pompeo, het Congres veroverde.

Waterboarding

Als Congreslid verdedigde hij meermaals enkele omstreden praktijken van de Amerikaanse overheid, zoals de surveillance op grote schaal door de inlichtingendienst NSA en het opsluiten zonder proces van terreurverdachten in Guantanamo. Hij nam het ook op voor de folterpraktijken van de CIA, zoals waterboarding, die volgens hem perfect wettelijk waren.

Volgens de invloedrijke Amerikaanse diplomatieke expert Ian Bremmer is Pompeo 'in het algemeen een hardliner als het aankomt op nationale veiligheid'. Dat zei Bremmer aan de Amerikaanse radiozender NPR. 'Hij is slim, maar hij is ook best bombastisch, en dat werkt bij Trump. Maar dat wijst niet noodzakelijk op een gebalanceerd beleid rond nationale veiligheid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud