Advertentie
Advertentie

Obama eist verbod op 'internet met twee snelheden'

©AFP

De Amerikaanse president Barack Obama kant zich tegen een internet met twee snelheden. Kabel- en telecombedrijven, die flink geld hopen te verdienen met een tolheffing voor grootverdieners op het linkerbaanvak van de informatiesnelweg, wetten de messen.

Barack Obama lijkt na de Republikeinse machtsgreep op Capitol Hill niet van plan stilletjes te wachten tot het eind van zijn ambtstermijn begin 2017. Maandagavond lanceerde de Amerikaanse president een opmerkelijke oproep om het net 'democratisch' te houden: een internet 'zonder poortwachters en tolwegen'.

Ik vraag de telecomwaakhond te erkennen dat het internet voor alle Amerikanen een basisdienst is geworden
Barack Obama
Amerikaans president

Hij vraagt de Amerikaanse telecomwaakhond FCC om het principe van 'netneutraliteit' in de Amerikaanse telecomwetgeving te betonneren. Met andere woorden: grote én kleine gebruikers moeten eenzelfde toegang tot het internet blijven krijgen. Telecom- en kabelbedrijven zouden zo hun pogingen afgeblokt te zien een internet met twee snelheden in het leven te roepen: een 'linkerbaanvak - met lucratieve 'tolheffing' voor grootverbruikers zoals Netflix en Youtube - en een rechterbaanvak, volgens critici eerder een pechstrook, voor alle andere internauten. 

'Ik vraag de FCC om te erkennen dat het internet voor alle Amerikanen een basisdienst is. Zolang ik president ben zal ik daar voor vechten', zegt Obama.

We zijn stomverbaasd over deze extreme regelgeving
Michael Powell
NTCA-kabellobby

Hoe saai netneutraliteit ook moge klinken, Amerikanen vinden het principe van een open, democratisch internet duidelijk extreem belangrijk: de voorbije weken hebben liefst 4,4 miljoen Amerikanen bij het FCC hun opmerkingen ingediend rond het FCC-voorstel om grootverbruikers extra geld aan te rekenen. De populaire 'investigative comedian' John Oliver wijdde er zelfs een hele show aan.

Obama en zijn dik 4 miljoen bezorgde landgenoten kijken wel tegen forse tegenstanders aan: zo lijken de Republikeinen, die binnenkort naast het Huis van Afgevaardigden ook de Senaat controleren, op zijn zachtst gezegd niet geneigd zich achter de Democratische president te scharen. De Republikeinse 'Tea Party'-senator Ted Cruz noemde op Twitter het initiatief als 'Obamacare for internet'. 'Obamacare' is de geuzennaam voor de bij Republikeinen fel gecontesteerde 'Affordable Care Act', de hervorming van de gezondsheidszorg die als Obama's belangrijkste verwezenlijking sinds zijn aantreden in 2008 geldt. 

"Net Neutrality" is Obamacare for the Internet; the Internet should not operate at the speed of government.— Senator Ted Cruz (@SenTedCruz) 10 november 2014

Ook de kabelaarsvereniging NTCA, de invloedrijke politieke lobbymachine van kabeloperatoren als Comcast en Time Warner Cable, wet de messen. 'We zijn stomverbaasd dat de president de lange consensus voor een licht geregeld internet opgeeft, ten voordele van en extreme regelgeving', zegt NTCA-voorzitter Michael Powell in een mededeling. Het laat zich dus raden dat de deur van de telecomwaakhond FCC de komende weken en maanden door voor- én tegenstanders van een open internet zal platgelopen worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud