Optimisme over handelsdeal VS-China

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping in Peking, in november 2017. ©AFP

De Verenigde Staten en China staan dicht bij een deal die een einde zou maken aan hun acht maanden durende handelsoorlog, zeggen bronnen die bij de onderhandelingen betrokken zijn.

De Verenigde Staten heffen de douaneheffingen op die ze de voorbije acht maanden invoerden op Chinese producten. In ruil zou China meer Amerikaanse producten op de markt toelaten en intellectuele eigendom beter respecteren.

Dat zijn de contouren die zich aftekenen van een deal tussen de VS en China, zeggen bronnen dicht bij de onderhandelingen. Het akkoord zou een einde maken aan de handelsoorlog die acht maanden geleden los barstte.

Uitstel

Eerder schrapte de Amerikaanse president Donald Trump al zijn plan om de tarieven van 10 procent op 200 miljard dollar aan Chinese import op 1 maart op te trekken tot 25 procent. Hij sprak toen van 'substantiële vooruitgang'.

The Wall Street Journal meldde eerder dat de VS en China bijna klaar zijn met het voltooien van een handelspact. China biedt lagere tarieven aan op Amerikaanse landbouw-, chemie-, auto- en andere producten, aldus de zakenkrant, verwijzend naar mensen die vertrouwd zijn met de situatie.

Als onderdeel van een overeenkomst verbindt China zich ertoe om het tijdschema te versnellen voor het opheffen van beperkingen voor buitenlandse eigenaars van auto-ondernemingen en de tarieven voor geïmporteerde voertuigen te verlagen tot onder het huidige tarief van 15 procent.

Tractorbanden

Trump voerde eerst heffingen op 50 miljard dollar aan vooral hoogtechnologische Chinese producten in. Daarna voerde hij heffingen van 10 procent in op 200 miljard dollar, die hij op 1 maart dreigde te verhogen. Die tweede lijst ter waarde van 200 miljard dollar omvat een plejade aan producten, van textiel en tractorbanden tot kikkerbilletjes en onderdelen van pijporgels.

Het vooruitzicht op een mogelijk einde van de handelsoorlog zet maandag de Aziatische beurzen onder stoom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud