Advertentie

Pfizer plooit voor Obama

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde dinsdag aan de strijd tegen fiscale uitvlagging op te drijven ©EPA

De farmagigant blaast de miljardenovername van Botox-producent Allergan af, nu de Amerikaanse regering de strijd tegen fiscale uitvlagging opvoert.

Luttele uren nadat de Amerikaanse president Barack Obama aankondigde de strijd tegen fiscale uitvlagging op te voeren, blaast Pfizer de fiscaal geïnspireerde grootste fusie aller tijden af. Dat schreef de zakenkrant The Wall Street Journal woensdagochtend en werd later bevestigd door Pfizer zelf

De Amerikaanse farmagigant had afgelopen najaar aangekondigd met Botox-producent Allergan te willen fuseren. De deal zou met 150 miljard dollar nipt de bierfusie van AB InBev en SABMiller onttronen als grootste ooit. Hoofddoel: via Allergan uitvlaggen naar het fiscaal vriendelijke Ierland en zo miljarden belastingen besparen.

Panama toont aan dat belastingontwijking een groot mondiaal probleem blijft
Barack Obama
Amerikaans president

Dinsdag kondigde Washington echter aan zo'n 'taksfusies' te bemoeilijken. 'Panama toont aan dat belastingontwijking een groot mondiaal probleem blijft', zei president Obama. 'Bedrijven die belastingen ontwijken maken het leven harder voor de middenklasse.'

De taksfusies an sich worden niet aangepakt, maar het wordt wel veel moeilijker gemaakt om 'Amerikaanse' winst belastingvrij naar fiscaal interessantere oorden te versluizen. Via een praktijk die te boek staat als 'earnings stripping' gaat een Amerikaanse dochter een 'lening' aan bij de buitenlandse holding om vervolgens die 'intrestlasten' in mindering te brengen bij de Amerikaanse fiscus.

Voortaan zouden de Amerikaanse belastingdiensten die betalingen als (niet-aftrekbare) dividenden in plaats van rentelasten interpreteren. Dat vooruitzicht overtuigde de raad van bestuur van Pfizer op de bijeenkomst dinsdagavond om de deal met Allergan te torpederen. Officiële bevestiging volgt normaal gezien later woensdag.

De kruistocht van Washington haalde het aandeel Allergan dinsdag op Wall Street 15 procent onderuit. Pfizer , daarentegen, won 2 procent en koerst ook donderdag hhoger. Beleggers hopen dat het afblazen van de fusie de al jaren verhoopte opsplitsing van de farmagigant kan versnellen. Datscenario bevestigd voorzitter Ian Read nu: 'Tegen eind 2016 nemen we een beslissing over een opsplitsing', klinkt het nu. 

Barack Obama over fiscale uitvlagging

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud