Advertentie

'Qatar haalde WK 2022 binnen door rivalen zwart te maken'

Fifa-baas Sepp Blatter (rechts) bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar in 2010. ©a

De golfstaat zou sluiks een grootscheepse lastercampagne opgezet hebben om rivalen Verenigde Staten en Australië te torpederen.

Dat schrijft The Sunday Times op basis van documenten van een klokkenluider die naar verluidt betrokken was bij de Qatar-kandidatuur.

De Britse krant kreeg onder meer een e-mail uit 2010 te pakken van Michael Holtzman, topman van het Brits-Amerikaanse pr-kantoor Brown Lloyd James (BLJ), aan een vertegenwoordiger van de Qatarese delegatie. Zeven maanden later haalde Qatar de organisatie van het WK 2022 binnen.

Ondermijnen

'De voorbije vier maanden hebben we een uitgebreide campagne opgezet om de kandidaturen van de belangrijkste concurrenten van Qatar, voornamelijk Australië en de VS, te ondermijnen', klinkt het in het document. 

Het FIFA-reglement bepaalt dat eender welke uitlating over de WK-kandidatuur van een concurrerend land verboden is.

De campagne bestond eruit om in de VS en in Australië zo veel mogelijk commotie te creëren met negatieve berichten over de eigen kandidatuur. BLJ gebruikte daarvoor valse blogposts en opiniestukken,'rekruteerde' journalisten en bloggers en betaalde externe partijen om kritische studies te fabriceren.

Een professor Economie van de Universiteit van Maryland kreeg 9.000 dollar voor een rapport van 23 pagina's over de negatieve gevolgen van een Amerikaanse WK-organisatie.

Rugby

In Australië werd een 'grassroots protestbeweging' geveinsd door studenten/rugbyfans in Melbourne te laten opdraven met pancartes met daarop 'Hands off our rugby! No to World Cup!'.

Die moesten het FIFA-comité dat over de kandidaturen ging ervan overtuigen dat de Australische kandidatuur in eigen land maar beperkte steun genoot, onder meer omdat de rugbyploegen hun stadions niet wilden delen voor het voetbal.  

In de VS werd een groep turnleerkrachten in de arm genomen om leden van het Congres te benaderen met voorstellen voor wetgeving die de WK-kandidatuur konden beschadigen. 'Het geld voor het WK kan beter gebruikt worden om sport in de middelbare school te stimuleren', luidde het advies aan de parlementsleden.

In een e-mail van BLJ aan de top van de Qatarese delegatie klinkt het: 'Als het effectief tot wetgeving komt, is die in staat om de Amerikaanse kandidatuur te vergiftigen.'

Eerder onderzoek

In een reactie op het artikel uit The Sunday Times ontkent het Qatarese WK-organisatiecomité alle aantijgingen. 'De Qatarese kandidatuur is al onderzocht, en we hebben toen al alle informatie met betrekking tot onze kandidatuur op tafel gelegd. We hebben strikt alle regelgeving en vereisten van de FIFA nageleefd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud