'Regering-Trump herroept soepele cannabisregels'

In Californië is marihuanagebruik sinds 1 januari legaal. ©Photo News

In de Verenigde Staten werkt de federale overheid aan regulering die de legalisering van cannabis in bepaalde staten aan banden kan leggen. Cannabisaandelen krijgen een opdoffer.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions werkt volgens verschillende bronnen, zowel bij persbureau Reuters als AP, aan nieuwe regelgeving rond het gebruik van cannabis. Die nieuwe regels zijn een breuk met het beleid dat de vorige Amerikaanse president Barack Obama uitwerkte. 

Onder Obama kreeg cannabis de stempel van 'gevaarlijke drug', maar konden staten de drug wel legaliseren. Ze moesten dan wel zelf instaan voor de regulering ervan. Zes staten - vooral aan de Westkust - kozen voor die oplossing. Later dit jaar volgen Massachusetts en Maine. 

8
Legalisering
In acht Amerikaanse staten is er voor legaal gebruik van cannabis gekozen.

Maar Sessions staat op het punt om nieuwe regels te onthullen die het legaal gebruik van de drug in die staten onder druk kan zetten. De staten hebben niet langer vrij spel, voortaan zullen de openbare aanklagers van elke staat moeten beslissen in hoeverre ze de federale drugswetten toepassen. 

Het betekent met andere woorden niet automatisch het einde van legaal cannabisgebruik in de zes staten. De concrete implicaties zullen nog duidelijk moeten worden. Toch zijn beleggers het niet zitten; ze dumpen massaal de aandelen van Canadese cannabisproducenten, zoals Canopy Growth, Aphria en MedReleaf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content