Ruim 7 jaar cel voor ex-campagneleider Trump

Paul Manafort. ©AFP

Paul Manafort wordt schuldig geacht aan samenzwering, nadat hij vorige week al veroordeeld was voor onder meer bankfraude.

Paul Manafort, de gewezen campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, moet alles samen 7,5 jaar naar de gevangenis.

Een rechter in Washington veroordeelde hem woensdag tot 73 maanden cel voor samenzwering tegen de Verenigde Staten. Lobbyist Manafort werkt jarenlang voor, en ontving miljoenen dollars van, Oekraïense politici die nauwe banden met het Kremlin en de Russische inlichtingendiensten. Zo was Manafort lang adviseur van de voormalige pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Fraude

Omdat hij veel van die buitenlandse inkomsten nooit aangaf in de VS, werd Manafort vorige week al veroordeeld tot 47 maanden cel voor bank- en belastingfraude. Op die lage celstraf - Manafort riskeerde tot 20 jaar - kwam toen veel kritiek.

Van de 73 maanden cel die Manafort woensdag krijgt, mag hij er 30 laten vallen omdat ze overlappen met de eerdere veroordeling.

De straffen voor de 69-jarige Manafort vloeien voort uit het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller voert naar mogelijke samenzwering tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Die laatste noemt dat onderzoek steevast 'een heksenjacht'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud