Steve Bannon valt op eigen zwaard

Breitbart-boegbeeld Steve Bannon blijft na een gevecht met de Amerikaanse president Donald Trump tandeloos achter. ©Bloomberg

Donald Trump en zijn financiers was hij al kwijt en nu verliest Steve Bannon ook zijn nationalistische internetplatform. De ‘gevaarlijkste politieke kracht in Amerika’ lijkt uitgespeeld, al leven zijn ideeën voort.

‘Honey badger don’t give a shit’, was jaren de lijfspreuk van Steve Bannon. Als een honingdas, een notoir asociaal en agressief roofdier, maakte de gewezen investeringsbankier van Goldman Sachs een spectaculaire opmars tot ‘de gevaarlijkste politieke kracht in de VS’. Maar na een gevecht met president Donald Trump blijft hij tandeloos achter.

De 64-jarige Bannon werd dinsdagavond ontslagen als voorzitter van Breitbart, de nieuwssite die hij sinds 2012 met bijwijlen antisemitische, vrouwonvriendelijke en xenofobe berichten had uitgebouwd tot het ‘platform voor de alt-right’. Ook zijn talkshow op de radiozender Sirius XM is hij kwijt. Vorige week hadden de hefboomfondsmiljardair Robert Mercer en zijn dochter Rebekah, aandeelhouders van Breitbart, zich al teruggetrokken als belangrijkste donor van Bannons politieke projecten.

Overmoed

Bannon is gestorven op zijn eigen zwaard. Een klassiek geval van overmoed: denken dat je slimmer bent dan je baas.
Roger Stone
Republikeins strateeg

De reden: de recente publicatie van ‘Fire and Fury’, het ophefmakende boek van Michael Wolff waarin Bannon Trumps geestelijke gezondheid in twijfel trekt en Trumps zoon Donald junior van ‘landverraad’ beticht wegens diens Russische contacten. ‘Bannon is gestorven op zijn eigen zwaard’, aldus de Republikeinse strateeg en Trumps confidant Roger Stone. ‘Een klassiek geval van overmoed: denken dat je slimmer bent dan je baas.’

In de zomer van 2016, enkele maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, sloten Bannon en Trump een ultranationalistisch huwelijk. Met zijn kennis van de diepgewortelde, maar politiek genegeerde woede bij de blanke arbeidersklasse werd Bannon directeur van Trumps stuurloze campagne. Na de electorale stunt werd hij hoofdstrateeg in het Witte Huis en architect van Trumps ‘America First’-agenda.

Visumverbod

Die resulteerde in een controversiële identiteitspolitiek, waarbij Bannon de pen vasthield van Trumps visumverbod voor inwoners van zes moslimlanden en waarbij de gewezen vastgoedtycoon zelfs het neonazistische geweld in Charlottesville leek te vergoelijken. Bannon stuurde ook aan op economisch protectionisme, waarbij een vrijhandelsakkoord met elf landen rond de Stille Oceaan snel ontbonden werd, en dat met de buurlanden Mexico en Canada heronderhandeld.

Voor alles stond de grofgebekte, immer sjofele Bannon een politiek van de verschroeide aarde voor, een complete breuk met de achterafkamerdeals en bureaucratie in het ‘moeras’ van Washington. Het Trumpisme moest het Republikeinse establishment, senaatsleider Mitch McConnell voorop, vernietigen. Alleen leek hij dat, zot van eigen glorie, steeds meer als ‘Bannonisme’ te zien.

Geen handelsoorlog

Roy Moore verloor de Senaatsverkiezing in zijn staat Alabama ondanks de steun van Steve Bannon. ©EPA

Nadat hij vorige zomer al ontslagen was als Trumps hoofdstrateeg, en teruggekeerd was naar Breitbart, steunde Bannon extreemrechtse kandidaten om gematigde Republikeinse parlementsleden te vervangen. Bij een tussentijdse verkiezing in Alabama liep dat meteen flink mis. Bannons kandidaat Roy Moore bleek menig schoolmeisje lastiggevallen te hebben, waarna de diepconservatieve staat zowaar een Democratische senator koos.

Ook beleidsmatig lijkt het partij-establishment Trump stilaan los te wrikken uit Bannons invloedsfeer. De enorme belastingverlaging die de Republikeinen voor kerst goedkeurden, geldt allerminst als een geschenk voor de ‘vergeten mannen en vrouwen’, maar maakt superrijken en multinationals nog wat rijker. Voor Bannons handelsoorlog met China bestaat weinig appetijt.

Op migratievlak opende Trump gisteren dan weer de deur voor de regularisatie van miljoenen illegalen, al kondigde hij maandag ook de deportatie van 200.000 Salvadoranen aan. Die les leert Bannon nu hardleers: in de onvoorspelbare populistische onemanshow van Trump is geen plaats voor een rechtlijnige ideoloog met een even groot ego.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content