Advertentie

Ted Cruz schudt Republikeinse race voor '2016' wakker

De republikeinse senator Ted Cruz ©Photo News

De eerste officiële kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 is er: Ted Cruz. De Texaanse senator hoopt door rivalen in snelheid te nemen de Republikeinse rechtervleugel te claimen.

Zelfs de officiële mededeling kwam er vroeger dan verwacht. Niet op maandagochtend in een toespraak voor Liberty University in Virginia, maar kort na middernacht op Twitter. Dan tweette de Republikeinse senator Ted Cruz (44) dat hij officieel kandidaat is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2016.

I'm running for President and I hope to earn your support! pic.twitter.com/0UTqaIoytP— Ted Cruz (@tedcruz) 23 maart 2015

 

Meteen is de eerste belangrijke kandidaat voor '2016'  een feit. Aan Democratische zijde is Hillary Clinton torenhoog favoriet, ook al is haar kandidatuur nog niet officieel. Maar aan Republikeinse zijde is het deelnemersveld nog wijd open

Maar terwijl andere Republikeinse kandidaten nog omzichtig het veld 'aftasten' en achter de schermen een campagneteam samenstellen, neemt Ted Cruz de rest van het veld in snelheid door al officieel zijn presidentiële ambities aan te kondigen. 

Dat lijkt een doelbewuste strategie om zo snel mogelijk de steun van de conservatieve vleugel van de Republikeinen te betonneren. Bij de recente topontmoeting met Republikeinse geldschieters en lobbyisten, CPAC, bleek immers Scott Walker, de gouverneur van de deelstaat Wisconsin, een vroege favoriet in die hoek. Cruz hoopt nu Walker duidelijk de wind uit de zeilen te nemen.

Tegelijk haalt de senator ook Jeb Bush de wind uit de zeilen. Jeb is de broer van George, die van 2000 tot 2008 Amerikaanse president was, en is de kandidaat van het 'establishment' van de Republikeinse partij.

Shutdown

Cruz veroverde in 2012 één van de twee Senaatszetels voor Texas. Daar ontpopte de 44-jarige advocaat zich al snel tot een oogappel van conservatief rechts door zijn compromisloze pogingen om de hervormingen in de gezondheidszorg van Democratisch president Barack Obama af te blokken. Dat leidde in 2013 tot een 16 dagen durende sluiting van de overheidsdiensten. 

Die strijd tegen zowel Obama als de gevestigde waarden in de eigen partij hebben Cruz tot één van de helden van de rechtervleugel gepromoveerd, met een fijnmazig netwerk van kleine donoren. Dat zal ook nodig zijn, want Cruz moet zonder steun van de partijtop zo'n 40 à 50 miljoen dollar zien te vinden om ruim anderhalf jaar lang campagne te voeren. 

Op CPAC profileerde Cruz zich als 'kampioen van het volk':


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud