Trump dreigt met jarenlange shutdown

Donald Trump heeft geen oren naar de argumenten van Chuck Schumer (rechts). ©AFP

De krachtmeting tussen de Amerikaanse president en het congres duurt voort. De shutdown van de overheidsdiensten ook.

De shutdown of het sluiten van een aantal Amerikaanse overheidsdiensten zit al wekenlang geblokkeerd. President Donald Trump eist 5 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur met Mexico. De Democraten weigeren dat. Honderdduizenden ambtenaren moeten door de shutdown vakantie opnemen, of werken voorlopig zonder loon.

Topoverleg vrijdagmiddag tussen Democraten en Republikeinen in het Congres en president Donald Trump verliep in een ruzieachtige sfeer.  Volgens de fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, dreigde Trump er zelfs mee dat hij de regering gesloten zou houden voor maanden of zelfs jaren.

Noodtoestand

Je kan het de Schumer- of Pelosi- of Trump-shutdown noemen, dat maakt voor mij niets uit.
Donald Trump
VS-president

Trump maakt daarmee duidelijk dat hij bereid is tot zware druk om zijn geld te krijgen voor de muur.  De president wil desnoods zelfs de noodtoestand uit roepen om een muur aan de grens tussen de VS en Mexico te kunnen bouwen zonder goedkeuring van het Congres.

Trump zelf sprak van een productieve vergadering. Hij bevestigde dat hij de overheidsdiensten desnoods nog lange tijd wil stilleggen. 'Ik denk niet dat dit zal gebeuren, maar ik ben bereid,' zo zei Trump. Maar hij voegde er wel aan toe: 'Ik hoop dat het niet langer dan een paar dagen meer zal duren.'

Schumer zei dat hij Trump gevraagd had  om 'miljoenen Amerikanen, honderdduizenden werknemers' niet te gijzelen. 'We vertelden de president dat we de regering open nodig hebben,' zei hij, maar de Democraten vingen bot.

'Ik noem het geen shutdown,' benadrukte Trump. ' Ik noem het doen wat je moet doen voor het belang en de veiligheid van ons land. Je kan het de Schumer- of Pelosi- of Trump-shutdown noemen, dat maakt voor mij niets uit. Het zijn maar woorden.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud