analyse

Trump en Xi strelen elkaars ego in Peking

©AFP

Tijdens het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan China draaide het meer om de show dan om de inhoud. Trump benadrukte zijn ‘speciale band’ met president Xi Jinping.

Van de beschuldigingen aan China die Trump zo vaak heeft geuit, was de voorbije dagen geen sprake in Peking. In de plaats vuurde de Amerikaanse president tijdens zijn tweedaagse staatsbezoek het ene compliment na het andere af op zijn gastheer. Hij zei ‘enorm warme’ gevoelens te hebben voor president Xi, ‘een heel speciale man’, die hij uitvoerig dankte voor de ‘absoluut fantastische verwelkoming’ in China.

Ook Xi zelf pronkte de voorbije dagen al te graag met zijn hoog bezoek. Hij sprak, weliswaar in iets voorzichtigere bewoordingen dan Trump, van een ‘succesvolle en historische’ ontmoeting. De welkomstceremonie voor Trump liet hij uitzonderlijk live uitzenden op de nationale televisie CCTV. Iedereen mocht het hebben gezien.

Het Chinese volk is zo trots op u.
Donald Trump aan de Chinese president Xi Jinping

Het toont aan hoe de twee leiders het staatsbezoek hebben opgevat. Voor Xi was het een uitgelezen moment om zijn landgenoten te tonen dat hij als China’s sterkste leider in een generatie zijn mannetje staat op het wereldtoneel. Ontmoetingen met andere leiders zijn daarvoor uitgelezen materiaal.

Voor Trump, die thuis veel kritiek moet slikken, moet het plezierig zijn geweest om nog eens twee dagen lang zijn ego te laten strelen. Er was geen kritische stem te bespeuren die de pret drukte. De Chinees-Amerikaanse top draaide met andere woorden meer om het spektakel dan om de inhoud. De vele fotomomenten tijdens een bezoek aan de Verboden Stad illustreerden dat.

Kinderen verwelkomen Amerikaans president Donald Trump en Chinese president Xi Jinping tijdens de welkomstceremonie. ©AFP

Handelsrelaties

Toch probeerde Trump het bezoek ook te verkopen als een groots economisch succes. Hij klopte zich op de borst dat Amerikaanse en Chinese bedrijven contracten hebben ondertekend ter waarde van 250 miljard dollar. Al is het ver van zeker hoe realistisch dat bedrag is. Een deel van de deals bevestigt oude afspraken. Zo bestelde China 300 vliegtuigen bij Boeing, maar is het niet duidelijk of het ook echt nieuwe bestellingen zijn.

En dan zijn er nog de niet-bindende contracten. Vaak duurt het nog jaren vooraleer die concreet worden, als dat al gebeurt. Het is met andere woorden verre van zeker dat het aangekondigde gasproject van 43 miljard dollar in Alaska er ook daadwerkelijk komt.

De Chinees-Amerikaanse top draaide meer om het spektakel dan om de inhoud.

Voor Trump doet dat er allemaal niet toe. Hij kan uitpakken met het nieuws dat zijn bezoek aan China de Amerikaanse industrie miljarden dollars en duizenden nieuwe banen heeft opgeleverd en dat hij werk maakt van het wegwerken van het handelstekort met China. Want de handelsrelaties tussen China en de VS blijven ‘heel oneerlijk en eenzijdig’, zei hij.

Al betichtte hij, in tegenstelling tot voorheen, China niet langer van wanpraktijken. Dat de handelsbalans tussen de twee landen dan toch zo scheef zit, is volgens Trump de schuld van zijn voorgangers in het Witte Huis. ‘Ik geef China veel krediet en ik geef de vroegere regeringen de schuld’, zei hij, ‘omdat ze dit ongecontroleerde handelstekort hebben toegelaten’.

Noord-Korea

Ook over Noord-Korea moesten de twee het wel even hebben. Daar kwam Trump met zijn stokpaardje dat China meer moet doen tegen het regime van Kim Jong-un. Al bracht de president, die China in het verleden verguisde op Twitter, het voor zijn doen wel heel voorzichtig aan. Trump vroeg Xi nog ‘harder te werken’.

‘Want ik weet één ding over uw president’, sprak hij het Chinese volk toe tijdens zijn gezamenlijke persconferentie met Xi. ‘Als hij hard aan iets werkt, dan komt het er. Geen twijfel daarover.’ Een beter compliment had Xi zich niet kunnen inbeelden. Dat Trump hem ook nog eens openlijk proficiat wenste met het ‘succesvolle 19de partijcongres’ en opperde dat ‘Chinezen zo trots zijn op hun president’, gold voor hem als de kers op de taart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect