Trump kiest Powell als nieuwe Fed-voorzitter

Jerome Powell ©REUTERS

Met de voordracht van Jerome Powell als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) kiest president Donald Trump voor het status quo.

Na een lang uitgesponnen spektakel waarin erg verschillende kandidaten het tegen elkaar opnamen, heeft president Trump dan toch gekozen voor de pragmatische Jerome 'Jay' Powell (64) om het roer van de Fed over te nemen. Als huidig Fed-bestuurder biedt Powell de beste garantie dat hij het beleid van Janet Yellen, tot februari 2018 nog baas van de Fed, zal voortzetten.

Dat betekent een geleidelijke afbouw van het monetair beleid zonder de financiële markten – en de Amerikaanse beursrally – te bruuskeren. Trump klampt zich in zijn tweets en toespraken steeds meer vast aan de aandelenklim sinds zijn verkiezing, wat helpt verklaren waarom hij voor zijn doen een erg conventionele en veilige keuze heeft gemaakt.

De herbenoeming van Yellen was nog conventioneler geweest – het is hoogst uitzonderlijk dat een zittende Fed-voorzitter niet herbenoemd wordt – maar Trump had ondanks recente lof voor Yellen laten verstaan ‘zijn eigen stempel’ te willen drukken. Met Powell aan zijn zijde in de Rose Garden van het Witte Huis wierp Trump Yellen nog een compliment toe: ‘een prachtige vrouw die een schitterende job heeft gedaan.’

Mainstream

Met de mainstream Republikein Powell lijkt Trump het beste van twee werelden te krijgen: een centraal bankier die niet al te bruusk de rente zal verhogen, en iemand die het vertrouwen van Wall Street geniet en van plan lijkt dat vertrouwen te belonen met soepelere regelgeving. Deregulering is belangrijk voor Trump en zijn Republikeinse partij.

Powell is voorstander van het schrappen van enkele financiële regels die na de crisis het licht zagen. Zo wil hij de periodieke stresstesten voor grote banken minder zwaar maken en de regels bijschaven die banken verbieden voor eigen rekening te beleggen. Yellen is minder inschikkelijk op dat vlak. Powell heeft dan ook een verleden in de privésector: hij was zakenbankier bij Dillon Read en tot 2005 partner bij durfkapitaalgroep Carlyle. Trump roemde in de Rose Garden die 'uitgebreide ervaring in de privésector', al waakte Powell erover te zeggen dat ‘verbeteringen in regelgeving’ het financieel systeem robuuster gemaakt hebben.

Het illustreert hoe Powell – die door de Democratische president Barack Obama in 2012 als Fed-bestuurder werd voorgedragen – geen scherpslijper is. Powell stemde in de voorbije vijf jaar niet één keer tegen tijdens de stemmingen van het rentebepalende comité van de Fed. Hij volgde loyaal de lijn van Yellen, wat van hem eerder een ‘duif’ maakt, iemand die economische groei en een lage rente voorrang geeft op inflatiegevaar.

Dat Trump naar eigen zeggen een ‘lagerentepersoon’ is, zal Powell zeker in de kaart gespeeld hebben. Nochtans had Trump tijdens de verkiezingscampagne forse kritiek op Yellen omdat ze de rente om politieke redenen – de verkiezing van de Democrate Hillary Clinton – laag zou hebben gelaten. Als president is hij nu zelf voorstander van een lage rente, die de economie moet blijven aanvuren, ongeacht het inflatiegevaar. En ook als vastgoedmagnaat – voor wie schulden een cruciaal instrument zijn – is een lagere rentefactuur mooi meegenomen, merken critici op.

Taylor

De andere kandidaat-voorzitter met wie Trump de voorbije weken graag uitpakte, Stanford-economieprofessor John Taylor, had een radicalere breuk voor de Fed betekend. Taylor, bekend van een invloedrijke regel om de monetaire beleidsrente mathematisch te bepalen, is al jaren kritisch voor het Fed-beleid. Dat zou volgens hem veel te soepel zijn geweest sinds de financiële crisis, met gevaar voor inflatie en zeepbellen. Volgens zijn ‘Taylor-regel’ zou de Amerikaanse rente vandaag dan ook een pak hoger moeten zijn. Maar daarmee zou hij de stimulerende effecten van de geplande belastingverlaging tenietdoen, zo vreesden sommigen in de regering, waar minister van Financiën Steven Mnuchin de forcing voerde voor Powell. De dollar viel alvast licht terug tegenover de euro toen Trump uiteindelijk met Powell verscheen, maar herpakte zich snel. Aandelen wonnen terrein.

Hoewel een deel van de Republikeinse Congresleden een strikter Fed-beleid en een bijhorende sterkere dollar voorstaat, is de verwachting dat Powell – ‘Janet Yellen met een stropdas’, aldus een Republikeinse criticus – zonder veel problemen benoemd zal worden door de Senaat. Die stemde al tweemaal voor hem (in 2012 en 2014). Sommigen kennen Powell daar intussen van de sussende bezoeken die hij bracht als Fed-bestuurder en voordien als medewerker van de denktank Bipartisan Policy Center. Powell probeerde daarbij opgenaaide Republikeinen met argumenten te overtuigen om bijvoorbeeld de VS niet in gebreke te laten gaan op zijn overheidsschuld.

Consensusbouwer

Het typeert de consensusbouwer in Powell, niet onbelangrijk in een instelling die onder Yellen en haar voorganger Ben Bernanke zo veel mogelijk via consensus bestuurd werd. Hij is ook geen tafelspringer die graag in de kijker loopt, maar iemand die er niet vies van is om zich achter de schermen te verdiepen in de weinig glamoureuze loodgieterij van de financiële markten. En hoewel hij met een privévermogen van minstens 20 miljoen dollar de rijkste Fed-voorzitter in 70 jaar zou zijn, is Powell volgens vrienden ‘vervelend normaal’. Zo gaat hij vaak met de fiets naar zijn werk. Hij sleurt ook altijd dikke ringmappen mee met daarin zijn meticuleuze voorbereiding.

Als jurist is Powell wel een buitenbeentje na een lange reeks economen – vaak met doctoraat – aan het hoofd van de Fed. Of Yellen blijft tot het einde van haar bestuurdersmandaat in 2024 is hoogst onzeker. Als zij vertrekt, mag Trump nog vier vacatures invullen in de zevenkoppige bestuursraad in Washington. Hij benoemde intussen al Randal Quarles, die  ook een verleden bij Carlyle heeft. Met de andere benoemingen kan hij nog meer zijn stempel drukken op de Fed. Wie weet door alsnog Taylor aan boord te halen, zoals hier en daar gespeculeerd wordt?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud