Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken Tillerson

©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump vervangt zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson door CIA-baas Mike Pompeo.

Op de vooravond van een handelsoorlog, en in volle voorbereiding van een historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontslagen.

Dat kondigde de Republikein zopas aan op Twitter. Tillerson wordt vervangen door CIA-baas Mike Pompeo.

Later op dinsdag gaf Tillerson zelf tekst en uitleg. De ex-minister zei dat hij telefoon kreeg van Trump vanuit Air Force One, enkele uren nadat Trump zijn tweet had verstuurd. Volgens Amerikaanse media had stafchef John Kelly vrijdag al bij Tillerson gehint dat er mogelijk een tweet zat aan te komen die hij niet leuk zou vinden.

Verder noemde Tillerson de naam Trump niet in zijn statement. Wel dankte hij het volk, zijn medewerkers en de vele Amerikaanse diplomaten.

Tillerson zei ook over Rusland dat 'er nog veel werk over is om een antwoord te bieden op het problematische gedrag van de Russische overheid. Als ze doorgaan op dezelfde lijn zal dat leiden tot meer isolatie, een situatie waar niemand mee gebaat is.'

Ontslagen

Sinds zijn aantreden in januari vorig jaar vertrokken al meer dan twintig mensen uit team-Trump.

  • Vorige week, vlak voor hij de douanetarieven op staal en aluminium goedkeurde, vertrok zijn belangrijkste economische adviseur, Gary Cohn
  • Kabinetschef Reince Priebus en vicekabinetschef Katie Walsh stapten op. Rob Porter, die gezien wordt als de man die in het Witte Huis een lijn probeerde te krijgen in de handelsdiscussie, stapte op na aantijgingen van huiselijk geweld.
  • In de veiligheidsdepartmenten ontsloeg Trump de viceminister van Justitie Sally Yates en FBI-directeur James Comey en stapten nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn en FBI-onderdirecteur Andrew McCabe op.
  • Op de communicatiedienst vertrokken al de communicatiedirecteurs Michael Dubke, Anthony Scaramucci en Hope Hicks, alsook woordvoerder Sean Spicer (tweemaal, zelfs), vicewoordvoerder Michael Short en speechschrijver David Sorensen.
  • In augustus vorig jaar ontsloeg Trump zijn 'strategisch adviseur' Steve Bannon, die gezien wordt als het brein achter de 'America First'-strategie.
  • Ook zijn minister van Volksgezondheid Tom Price stapte op, net zoals Walter Schaub, de directeur van het 'office of government ethics'.

The New York Times meldde in november vorig jaar al dat Trump met het idee speelde om Tillerson te ontslaan en te vervangen door Pompeo. Tillerson, een voormalige CEO van ExxonMobil, en de president zouden van mening verschillen over de nucleaire deal met Iran, de confrontatie met Noord-Korea en de strategie voor het Midden-Oosten.

In oktober vorig jaar zag Tillerson zich genoodzaakt om te melden dat hij toen niét zou opstappen, nadat berichten waren verschenen dat hij Trump een 'debiel' had genoemd. Tillerson ontkende nooit dat hij dat woord heeft gebruikt en antwoordde op de vragen daarover dat hij zich 'niet met zulke onbenulligheden wilde bezighouden.' 

Viceminister

Volgens Steve Goldstein, viceminister onder Tillerson, wist die laatste dinsdag niet dat hij ontslagen zou worden. Dat doet vermoeden dat Tillerson het nieuws samen met de rest van de wereld vernam toen Trump zijn tweet erover verstuurde. Volgens Goldstein had Tillerson 'elke intentie om aan te blijven'.

Kort nadat Goldstein zijn mededeling verspreidde, die in strijd was met de officiële versie van het Witte Huis over het ontslag van Tillerson, werd ook hij ontslagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content