Advertentie

Trump schrapt eerste handelsverdrag

Trump toont het decreet waarmee hij het TPP-akkoord naar de prullenmand verwijst. ©AFP

De Amerikaanse president verwijst het handelsverdrag met de landen rond de Stille Oceaan naar de prullenmand.

Donald Trump is nog geen vier dagen president van de Verenigde Staten, of het eerste handelsverdrag moet er al aan geloven. Trump ondertekende maandag in het 'Oval Office' een decreet dat het 'Trans-Pacific Partnership' of TPP, het voorlopige handelsakkoord met de landen rond de Stille Oceaan, naar de prullenmand verwees.

Daarmee komt de nieuwe Amerikaanse president een verkiezingsbelofte na. Maar het nieuwe decreet is vooral symbolisch. Het Amerikaanse Congres moest immers nog stemmen over TPP en de meeste waarnemers verwachtten niet dat de deal zo'n stemming zou overleven.

Maar door nu al een streep door het project te trekken, kan Trump nog eens benadrukken waar zijn prioriteiten liggen: 'America first'. Trump wil de focus leggen op het terugbrengen van de jobs voor Amerikaanse arbeiders en verhinderen dat bedrijven en fabrieken hun productieproces verhuizen naar het buitenland.

Wat met NAFTA?

Het is dan ook de vraag wat er staat gebeuren met de andere handelsakkoorden. Trump heeft ook al aangekondigd dat het North American Free Trade Agreement, kortweg NAFTA, zal moeten worden heronderhandeld. NAFTA is het handelsakoord tussen de VS, Mexico en Canada. 

Eerder op de dag had Trump al aangekondigd dat hij hogere douanetarieven wil invoeren die de Amerikaanse industrie afschermen van buitenlandse concurrentie.  Tijdens een ontbijt met CEO's uit de Amerikaanse industrie liet de president verstaan dat er een 'major border tax' zit aan te komen.  

Wat het nieuwe  handelsbeleid van Trump zal betekenen voor de Europese Unie is nog onduidelijk. De EU en de VS onderhandelen al enkele jaren over een verregaand handelsverdrag, TTIP genaamd. Hoewel Donald Trump al van in het begin van zijn campagne herhaaldelijk uithaalde naar de vrijhandelsverdragen, heeft hij nog nooit TTIP vermeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud