Advertentie

Trump stapt uit klimaatakkoord van Parijs

Donald Trump is geen fan van het klimaatakkoord van Parijs. ©AFP

De Verenigde Staten stappen uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat kondigde president Donald Trump donderdagavond aan.

Naar de mededeling werd wekenlang uitgekeken. Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd om het klimaatakkoord op te blazen. 'Om Amerikaanse jobs te beschermen en te creëren', zei hij. Maar eens hij zijn intrek in het Witte Huis had genomen, schoof hij een beslissing steeds voor zich uit.

Donderdagavond kondigde Trump aan dat hij de knoop heeft doorgehakt: de VS laten het klimaatakkoord vallen. Daarmee komt het land terecht in de selecte club van landen die de afspraken in Parijs weigerden te ondertekenen: Syrië en Nicaragua.

Dit akkoord is een massale herverdeling van de rijkdom van dit land over andere landen.
Donald Trump
Amerikaanse president

Trump kondigde meteen aan dat hij onderhandelingen wil beginnen over een nieuwe toetreding of een nieuw akkoord met betere voorwaarden voor de VS. En als dat er niet komt, is dat volgens hem geen probleem. Trump denkt vier jaar nodig te hebben om zijn land los te maken van het akkoord.

Profiteren van de VS

Volgens de president benadeelt het klimaatakkoord de VS alleen maar. 'Dit verdrag is niet bedoeld voor verbetering van het klimaat maar om landen te laten profiteren van de VS', zei hij. 'Dit is een massale herverdeling van de rijkdom van dit land over andere landen.'

Trump somde een reeks nadelen op van het verdrag voor zijn land. De veranderingen die de landen moeten invoeren gaan in de VS gepaard met het verlies van miljoenen banen. Het verdrag kost Amerika een fortuin en dat wil Trump zijn volk, de arbeiders en de belastingbetalers, naar eigen zeggen niet aandoen.

Trump kondigde de terugtrekking aan in een speech rond 22 uur donderdagavond Belgische tijd.

De president zei dat veel landen vrijgesteld zijn van de plicht om de uitstoot van broeikasgassen in te perken. 'China kan 13 jaar lang doen wat het wil en kan honderden extra koolcentrales bouwen. En Europa mag zijn koolsteenindustrie blijven uitbouwen.'

EU en China doen voort

Het Amerikaanse vertrek betekent niet meteen de doodsteek voor het akkoord van Parijs. De Europese Unie en China lieten al verstaan dat zij de afspraken zullen nakomen. Donderdag en vrijdag zitten de EU-leiders samen met de Chinese president Li Keqiang.

Verder denken milieugroepen en veel politici dat ook zonder de deelname van Trump wereldwijd de strijd tegen de opwarming van de aarde zal doorgaan, ook in de VS. 'De groei van de duurzame industrie heeft zo'n vaart genomen. Die trein is niet meer te stoppen, ook niet in de VS', voorspelt Greenpeace.

De milieuorganisatie wijst erop dat het Amerikaanse bedrijfsleven los van Washington zal blijven inzetten op duurzame groei. Hetzelfde geldt voor afzonderlijke Amerikaanse steden en voor staten als Californië en New York.

'America Alone'

Amerikaanse voorstanders van Parijs waarschuwden op voorhand dat de VS de grote verliezer worden. Het land zou een steeds fellere isolationistische koers gaan varen - 'America Alone' in plaats van ' America First' - en niet alleen het milieu maar ook de nationale veiligheid op het spel zetten.

Trump ontkende dat: 'Ik zal garanderen dat de VS de wereldleider blijft inzake milieubeleid maar dan wel een evenwichtigere verdeling.' Volgens hem hebben de Amerikanen alleen maar te winnen door uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Trump kondigde aan meteen te stoppen met betalingen aan het Green Climate Fund, een fonds van de Verenigde Naties. Via dit fonds, opgericht in de aanloop naar de onderhandelingen over het verdrag van Parijs, gaat geld van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. De VS betalen daar omgerekend meer dan 2,5 miljard dollar aan en zijn daarmee de grootste donor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud