Trump valt coronamaatregelen aan

©REUTERS

De Amerikaanse president verwierp de coronamaatregelen van (Democratische) gouverneurs tijdens de campagnebijeenkomsten in swingstaten Michigan en Wisconsin. 'Sluit ze allemaal op.'

'Jullie moeten jullie gouverneur (Gretchen Whitmer, red.) ertoe brengen dat ze haar staat opent', riep Trump zaterdag in Muskegon, Michigan. Een vingerwijzing naar de coronamaatregelen in de staat.

'Sluit haar op!', riepen zijn aanhangers. Waarna Trump repliceerde: 'Sluit ze allemaal op.' Trump-aanhangers riepen vier jaar geleden ook 'Sluit ze op!' tegen de toenmalige uitdaagster Hillary Clinton.

Vorige week leidde een onderzoek van de FBI en het ministerie van Justitie in Michigan tot de arrestatie van een tiental verdachten die gouverneur Whitmer wilden ontvoeren. Ze worden ervan verdacht dat ze het parlement in Lansing wilden bestormen.

'Ik geloof dat ze zei dat ze bedreigd werd', zei Trump, toen zijn aanhangers weer begonnen te roepen. 'En ze gaf mij daar de schuld van!'

Whitmer beschuldigde Trump ervan dat hij tijdens de coronapandemie de woede heeft opgepookt bij een deel van de bevolking. Zo wakkerde hij in het voorjaar protesten tegen Whitmers maatregelen aan en schreef hij op Twitter: 'Bevrijd Michigan!'

'Het moet stoppen'

Gouverneur Whitmer reageerde zaterdag op de uitlatingen van Trump. 'Dat is exact de retoriek die het leven van mij, mijn familie en van andere regeringsleden in gevaar gebracht heeft. Het moet stoppen', schreef ze op Twitter.

Ondanks de aanhoudende coronapandemie organiseert Trump op minder dan drie weken van de verkiezingen campagnebijeenkomsten in de belangrijkste strijdstaten.

Michigan kent op dit moment een dramatische stijging van coronabesmettingen. Vrijdag waren er volgens het ministerie van Gezondheid meer dan 2.000 besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie.

Trump op campagne in Muskegon, Michigan. ©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud