Trump verhoogt importtaksen op Chinese goederen

President Donald Trump is ziedend op China. ©Photo News

De handelsoorlog tussen de grootmachten VS en China escaleert verder.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 oktober importheffingen van 30 procent zullen opleggen op 250 miljard dollar aan Chinese import, in plaats van de nu geldende 25 procent.

Tegelijk worden ook de importheffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen opgetrokken van 10 naar 15 procent, aldus de president via Twitter. Het gaat zowel om een reeks heffingen die op 1 september al van kracht gaan als een reeks die pas half december van kracht wordt.

Beijing

De forse reactie van Trump komt er na de aankondiging van Peking vrijdag dat China bijkomende importheffingen oplegt op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Voor de meeste producten stijgen de heffingen op 1 september. Half december stijgen de taksen op Amerikaanse auto’s. Die maatregel treft ook de Duitse autoreuzen, omdat ze vooral vanuit de VS naar China exporteren.

Peking zegt dat het met zijn maatregelen reageert op de Amerikaanse importtaksen die president Donald Trump begin augustus aankondigde. Nochtans heeft China een paar weken geleden zijn munt al gedevalueerd en een boycot van Amerikaanse landbouwproducten afgekondigd.

Twittertirade

De nieuwe Chinese maatregelen ontlokten terstond een furieuze Twittertirade bij Trump. ‘Wij hebben China niet nodig en, eerlijk, we zouden beter af zijn zonder hen’, luidde het. Ondanks de handelsoorlog blijft China, na Mexico en Canada, de belangrijkste handelspartner van de VS.

In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerden de Verenigde Staten voor 52 miljard dollar goederen naar China. Ze importeerden voor 219 miljard dollar Chinese producten, die niet zelden van Amerikaanse makelij zijn.

Apple

In een andere tweet sommeerde Trump de Amerikaanse bedrijven die in China actief zijn, zoals Apple en Nike, expliciet ‘alternatieven’ te zoeken. Om, met andere woorden, hun goederen elders te produceren, en bij voorkeur ‘naar huis’ terug te keren.

Eerder deze week wendde de president tijdens een persmoment de blik naar de hemel en noemde hij zichzelf de ‘chosen one’ - de uitverkorene - om de clash met China tot een goed einde te brengen.

Markten 

De markten reageerden vrijdag al als een bij gestoken op het escalerende handelsconflict. Ze vrezen dat het conflict de wereldeconomie nog meer doet afkoelen. Beleggers dumpten aandelen en vluchtten naar veilige havens zoals staatsobligaties, goud, de yen en de Zwitserse frank. De Bel20 verloor 0,9 procent. De EuroStoxx50 sloot 1,2 procent lager. Op Wall Street doken de indexen 2,5 tot 3 procent lager.

Na het sluiten van de markten volgde dus Trumps nieuwe salvo. Het is uitkijken naar de opening van de beurzen na het weekend. 

 

 

Ook Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, kreeg vrijdag overigens een veeg uit de pan van Trump. ‘Zoals gewoonlijk deed de Federal Reserve niks.’ De Fed-voorzitter had even voordien verklaard ‘gepast te zullen reageren’ op de groeivertraging die voortvloeit uit de handelsoorlog.

Maar een snelle renteverlaging (in september), zoals Trump wil om de Amerikaanse economie te stutten tegen de Chinese maatregelen, beloofde Powell niet. Het inspireerde Trump tot de tweet: ‘Wie is de grootste vijand: Powell of de Chinese president Xi?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud