Trump vist John Bolton op als veiligheidsadviseur

John Bolton. ©REUTERS

De Amerikaanse president zet nu ook zijn nationale veiligheidsadviseur HR McMaster aan de deur. McMaster wordt vervangen door voormalig VN-ambassadeur John Bolton.

Never a dull moment in het kabinet van president Donald J. Trump. Nadat hij vorige week al zijn minister van Buitenlandse Zaken de laan had uitgestuurd, moet nu ook nationaal veiligheidsadviseur HR McMaster baan ruimen.

Lijst van vertrekkers

Hier vindt u de belangrijkste personen in de omgeving van president Donald Trump die opstapten of ontslagen werden. 

Trump vervangt de driesterrengeneraal door John Bolton, die gekend staat als een hardliner op het vlak van Defensie en als iemand die weinig waarde hecht aan diplomatie. Hij was een van de architecten van de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Tussen 2005 en 2006 was hij VN-ambassadeur onder president George W. Bush. Vorige maand nog schreef Bolton in een opiniestuk voor The Wall Street Journal dat hij een voorstander is van een aanval tegen Noord-Korea.

De overdracht van de macht gebeurt op 9 april.

Het vertrek komt niet meteen onverwacht, ook al zat McMaster nauwelijks een jaar op de stoel van veiligheidsadviseur. Daar kwam hij terecht nadat zijn voorganger Michael Flynn in een schandaal rond Russische diplomaten verwikkeld was geraakt.

John Bolton. ©REUTERS

Maar echt goed boterde het niet tussen McMaster en Trump. De twee clashten volgens Amerikaanse media geregeld achter de schermen. McMaster, die een ijzeren militaire discipline gewoon was, kreeg maar geen vat op de president. Onder andere in dossiers rond Iran en Afghanistan sloeg Trump de adviezen van zijn veiligheidsadviseur in de wind, wat tot wrevel leidde.

Trump bedankte McMaster via Twitter wel voor bewezen diensten, en voegde er nog aan toe dat de generaal 'zijn vriend blijft'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud