Advertentie

Trump zette druk op ex-FBI-baas Comey

Donald Trump en James Comey in januari. ©BELGAIMAGE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd een FBI-onderzoek naar een van zijn belangrijkste medewerkers te beëindigen, zeggen meerdere media.

Volgens The New York Times en andere Amerikaanse media heeft Trump aan James Comey, de ex-chef van de FBI die vorige week door de president werd ontslagen, gevraagd het onderzoek naar de Russische connecties van zijn ex-veiligheidsbaas Mike Flynn stop te zetten.

De onthulling is de jongste aflevering in een saga die Trump blijft achtervolgen en die een schaduw werpt over zijn door schandalen geteisterde presidentschap: de contacten tussen zijn entourage en pionnen in de Russische regering.

Volgens de berichten oefende Trump in een gesprek onder vier ogen druk uit op Comey over het onderzoek naar Flynn. 'Ik hoop dat je dit kan laten gaan', zou Trump hebben gezegd. 'Ik hoop dat je duidelijke manieren ziet om dit te laten gaan.'

Memo

De informatie komt van een memo die Comey na de ontmoeting opmaakte. Het gesprek geeft aan dat Trump eigenhandig zou hebben geprobeerd het onderzoek te beïnvloeden dat het Amerikaanse gerecht uitvoert naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De ontmoeting tussen Trump en Comey vond plaats in februari, een dag nadat Trump zich genoodzaakt had gezien Flynn na amper enkele weken te ontslaan uit zijn functie als veiligheidschef van de regering-Trump. Flynn kwam in opspraak toen bleek dat hij had gelogen over de inhoud van gesprekken die hij had met Sergey Kislyak, de Russische ambassadeur in Washington, toen hij nog niet in dienst was.

Mike Flynn. ©Photo News

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, reageerde verbolgen op het nieuws: 'Ons land wordt op ongeziene manier getest. Tegen al mijn collega's in de Senaat zeg ik: de geschiedenis kijkt toe.' Ook Republikeinse Congresleden eisen antwoorden van hun president.

Vorige week nam Trump de zeer controversiële beslissing om Comey de laan uit te sturen. De FBI die Comey leidde, onderzoekt namelijk of medewerkers in de onmiddellijke omgeving van Trump tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar hebben samengespannen met de Russische regering om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te manipuleren.

Witte Huis ontkent

In een interview met NBC zei Trump vorige week - ondanks pogingen van het Witte Huis om dat ontslag op verschillende manieren te verklaren - dat het wel degelijk te maken had met 'dat ding met Rusland'. 

Het Witte Huis ontkent in een statement de berichten over de druk van Trump op Comey. 'De president heeft nooit gevraagd aan Comey of iemand anders om een onderzoek te beëindigen, inclusief een onderzoek dat te maken heeft met generaal Flynn, klinkt het.

Amerikaanse media schrijven dat Comey gedetailleerde notities bijhield van elk gesprek dat hij had met Trump. Eerder was al uitgelekt dat Trump bij de start van zijn termijn van Comey 'loyaliteit' had gevraagd, een verzoek waarop Comey niet was ingegaan.

Maandag nog stond Washington op stelten toen bleek dat Trump vorige week, een dag na het ontslag van Comey, in een ontmoeting met de Russische ambassadeur en de minister van Buitenlandse Zaken geheime inlichtingen over de terreurgroep Islamitische Staat had verklapt. Die informatie kwam van Israël, en was niet bedoeld om te delen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud