Twee connecties van Trump-advocaat Giuliani opgepakt

Donald Trump met zijn advocaat Rudy Giuliani ©EPA

Het gaat om twee zakenmannen die een rol hebben gespeeld in de Oekraïne-affaire rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Ze werden gearresteerd vlak voordat ze de VS wilden verlaten.

Lev Parnas en Igor Fruman zouden Rudy Giuliani, de advocaat van Trump, hebben geïntroduceerd in hoge politieke kringen in Oekraïne.

De twee werden aangehouden in verband met een zaak rond financiering van verkiezingscampagnes in New York. Ze zouden geld uit het buitenland hebben willen doorsluizen naar kandidaten voor federale en deelstaatsfuncties.

Kort na hun aanhouding maakten de voorzitters van drie commissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bekend dat de zakenmannen worden gedagvaard om te getuigen in het onderzoek naar de Oekraïne-affaire. De twee waren eerder gevraagd om een verklaring te komen geven maar weigerden dat.

De commissies doen op dit moment onderzoek naar contacten van Trump met de Oekraïense president Zelenski. Trump zou Zelenski hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar Joe Biden, volgend jaar mogelijk presidentskandidaat, en naar de zakelijke activiteiten van diens zoon Hunter in Oekraïne. De president raadde zijn Oekraïense collega aan om hierover contact op te nemen met zijn advocaat Rudy Giuliani.

Energieminister Rick Perry

Giuliani moet voor 15 oktober documenten inleveren bij de commissies.

Ook van de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry worden documenten geëist in het kader van het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen Trump. Dat moet uiterlijk tegen 18 oktober. 

Perry wordt ervan verdacht druk te hebben uitgeoefend om bepaalde personen in de directie van het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz op te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect