VS leggen China importtarieven op

Donald Trump geeft de handelsoorlog tussen de VS en China een doorstart met de geplande importtaksen ter waarde van 50 miljard dollar. ©Photo News

Het gaat om een taks van 25 procent op Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar.

Een week na de ontdooide spanningen tussen China en de VS kondigt president Donald Trump aan dat er nieuwe invoertaksen komen op Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar. Dat meldt het Witte Huis in een mededeling.

Een lijst met alle Chinese goederen die onder de invoertaksen vallen, zal verschijnen op 15 juni. Kort daarna gaan de tarieven effectief van kracht.

Daarnaast wil Trump ook Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven aan banden leggen. Die maatregelen worden bekendgemaakt op 30 juni. 

We verzoeken China al zijn handelsbarrières, inclusief de niet-monetaire, op te heffen, want ze maken het moeilijk en oneerlijk om er handel te drijven'
Witte Huis

'De VS zullen binnenlandse technologie en intellectuele eigendom blijven beschermen. We verzoeken China al zijn handelsbarrières, inclusief de niet-monetaire, op te heffen, want ze maken het moeilijk en oneerlijk om er handel te drijven', zegt het Witte Huis.

Handelsoorlog

Daarmee brengt Trump de handelsoorlog tussen de twee landen grootste wereldeconomieën weer tot leven. Slechts een week geleden kwamen de landen tot een overeenkomst om een opbod van invoertaksen te stoppen.

Amerikaans minister van Financiën Steve Mnuchin stelde toen dat de handelsoorlog 'on hold' was en dat de tarieven op Chinees staal opgeheven waren.

Paaien

De bocht van Trump is er mogelijk gekomen om het parlement te paaien. De president bereikte een akkoord met de Chinese telecomreus ZTE, die eerder geband was van de Amerikaanse markt omdat het de regels zou hebben geschonden omtrent handel met Noord-Korea en Iran.

Dat is niet naar de zin van de Republikeinse hardliners, die menen dat toegevingen doen aan ZTE een bedreiging van de nationale veiligheid is. 

Vandaag maakte China ook bekend dat het meer Amerikaanse kool zal invoeren om zo het handelstekort van 375 miljard dollar terug te schroeven. Hoeveel kool is nog niet bekend, maar de impact op het tekort zal allicht beperkt zijn. De totale invoer van Amerikaanse kolen bedraagt momenteel 395 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud