VS schaffen staal- en aluminiumheffing voor Canada en Mexico af

De Amerikaanse president, Donald Trump, schaft de invoerheffingen op staal en aluminium uit Canada en Mexico af. ©AFP

Met de demarche zou Washington de ratificatie van het herwerkte vrijhandelsakkoord met Canada en Mexico willen bespoedigen.

De Verenigde Staten stoppen met de heffingen op geïmporteerd staal en aluminium uit Canada en Mexico. Dat stelde Amerikaans president Donald Trump vrijdagavond.

'De stap gaat uiterlijk binnen 48 uur in. In ruil trekken de Canadezen de invoerheffingen op Amerikaanse goederen, zoals varkens- en rundvlees en bourbon in', luidde het in een gezamenlijke verklaring van de VS en Canada.

Washington verklaarde zich ook bereid de importheffingen op staal en aluminium uit Mexico te schrappen. Trump had Canada en Mexico bijna een jaar geleden een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium opgelegd. Dat deed hij officieel om de nationale veiligheid te waarborgen.

Obstakel

De maatregel vormde evenwel een belangrijk obstakel voor de ratificatie van het herwerkte vrijhandelsakkoord tussen de drie landen. Vooraanstaande Amerikaanse parlementsleden weigerden groen licht te geven aan de opvolger van het Nafta-verdrag zolang die tarieven en de Canadese en Mexicaanse vergeldingsmaatregelen, die vooral Amerikaanse boeren troffen, van kracht bleven.

Vooraanstaande Amerikaanse parlementsleden weigerden groen licht te geven aan de opvolger van het Nafta-verdrag zolang die tarieven en de Canadese en Mexicaanse vergeldingsmaatregelen, die vooral Amerikaanse boeren troffen, van kracht bleven.

Enkele uren voor Trump de invoerheffingen voor staal en aluminium uit Canada en Mexico introk, had hij al aangekondigd de invoering van importtarieven voor auto's uit Europa en Japan uit te stellen. Zijn handelsgezant Robert Lighthizer krijgt 180 dagen om een deal met die landen te sluiten.

Net als in het staal- en aluminiumdossier schermt de Amerikaanse president in de zaak rond de Europese en Japanse voertuigen met het veiligheidsargument. 'Sommige geïmporteerde voertuigen en auto-onderdelen vormen een bedreiging voor onze nationale veiligheid.’ 

Vrijwillige exportquota

Als Lighthizer geen deal rond krijgt, kan Trump binnen 180 dagen 'maatregelen nemen om de import bij te sturen en de bedreiging voor de nationale veiligheid te elimineren’. In een document van het Witte Huis wordt erop gehint dat de VS ‘hun handelspartners gaan proberen te bewegen tot vrijwillige exportquota voor auto’s’.

Europees Commissielid voor Handel Cecilia Malmström reageerde vrijdag verbolgen. ‘We verwerpen die optie ten stelligste.’ Zie ook pagina 27. Europese ondernemers over Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect