Advertentie

VS trekken zich nog niet meteen terug uit Syrië

©REUTERS

De Verenigde Staten hebben gisteren hun bondgenoten gerustgesteld. Ze trekken hun troepen pas terug uit Syrië als ze garanties hebben dat IS is verslagen en de Koerdische bondgenoten veilig zijn.

De VS stelden zondag Israël en de Koerden gerust dat de Amerikaanse troepen na hun terugtrekking uit Syrië het land niet overlaten aan IS en Turkije. Die boodschap gaf John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zondag in Jeruzalem.

Trump kondigde eind vorig jaar aan dat hij zijn troepen terugtrekt uit Syrië. Hij tweette toen: 'We hebben IS verslagen, mijn enige reden om in Syrië aanwezig te zijn'. Sindsdien is Turkije zijn aantal gevechtsvoertuigen en troepen aan het opbouwen aan de grens met Syrië. Ankara heeft altijd de ambitie gehad de Syrische stad Manbij te veroveren, waar veel Koerden leven.

De VS lieten dat laatste niet toe, omdat de Koerden een bondgenoot zijn van de Amerikanen in de strijd tegen IS. Na Trumps aankondiging over de terugtrekking groeide in het Amerikaans parlement en bij bondgenoten van de VS de kritiek dat het Witte Huis de Koerden aan hun lot overlaat.

Bolton maakte zondag duidelijk dat Washington eerst aan Ankara garanties over de veiligheid van de Koerden zal vragen. 

VS-veiligheidsadviseur John Bolton bij zijn bezoek zondag aan Jeruzalem ©REUTERS

Israël

Israël, een andere bondgenoot van de VS, maakte zich dan weer zorgen dat de VS een vacuüm achterlaten in Syrië waarin IS weer kan opstaan.

Daarom reisde Bolton naar Jeruzalem. Hij zei er, in het bijzijn van premier Benjamin Netanyahu, dat IS moet zijn verslagen voor alle Amerikaanse troepen vertrekken. Trump bevestigde zondag op een persconferentie dat de Amerikaanse troepen maar vertrekken als 'IS is verdwenen' en zei dat hij nooit had beweerd dat de terugtrekking snel zou lopen.

Bovendien keren niet alle Amerikaanse troepen huiswaarts. Enkele van de 2.000 soldaten zouden in Syrië blijven, meer bepaald in de basis van Al-Tanf in het zuiden van het land. Die staat onder druk van Iran. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud