VS zetten kernwapenverdrag met Rusland op de helling

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. ©REUTERS

De VS stappen uit het historische Amerikaans-Russische ontwapeningsverdrag INF, het verdrag voor middellange afstandsraketten uit 1987. Dat zegt het Witte Huis.

De Verenigde Staten maken over zes maanden geen deel meer uit van het verdrag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei wel dat zijn land bereid is met Rusland over ontwapening te spreken.

Het Kremlin reageerde ontstemd. 'De Amerikanen hebben een principiële afkeer om met ons over substantiële zaken te praten en onze argumenten te beluisteren', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag, volgens het persbureau TASS. 'We kunnen dus aannemen dat de VS al geruime tijd hebben beslist om uit het verdrag te stappen. We betreuren ten zeerste deze beslissing.'

De VS beschuldigen Rusland ervan met nieuwe raketten het verdrag van 1987 te schenden. Washington gaf Moskou onlangs een ultimatum van 60 dagen om in te stemmen met de vernietiging van nieuwe kruisraketten. Rusland zei al herhaaldelijk dat het de beweringen van de VS als ongegrond beschouwt en dat Washington de aanbiedingen uit Moskou negeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud