Advertentie
opmerkelijk

Walrusrally op Alaska-strand

35.000 walrussen hokken samen op de kust 8 kilometer ten noorden van Point Lay in Alaska. ©AFP

Het snel smeltende arctische zee-ijs jaagt walrussen en masse aan land. Nog maar eens een triest beeld van de gevolgen van de klimaatverandering.

Normaal rusten walrussen uit op ijsschotsen in de Arctische wateren. Maar de klimaatverandering en het snel smeltende ijs jagen de dieren aan land. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) troepen niet minder dan 35.000 walrussen samen op de kust 8 kilometer ten noorden van Point Lay in het noordwesten van Alaska.

Het fenomeen is niet nieuw. Ook in 2011 vond nabij Point Lay een 'walrusrally' plaats en in 2007 en 2009 troepten duizenden walrussen samen aan de Amerikaanse zijde van de Chukchi zee.

'De walrussen vertellen ons wat de ijsberen en inheemse mensen in het Noordpoolgebied ons eerder al duidelijk maakten: het Arctisch gebied is bijzonder snel aan het veranderen. Het is tijd dat de rest van de wereld dat beseft en ingrijpt om de oorzaken van de klimaatverandering aan te pakken', zegt Margaret Williams van het Wereldnatuurfonds (WWF). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud