Advertentie
Advertentie

Washington: ‘Lagere dollar is goed voor ons'

Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin. ©AFP

Het America First-beleid van het Witte Huis krijgt in Davos een boost met de opmerkelijke uitspraak dat een zwakkere dollar goed is voor de VS.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin breekt op het Wereld Economisch Forum in Davos met decennialang beleid door het geloof in een sterke dollar los te laten. ‘Wat goed is voor de VS is goed voor de rest van de wereld vermits wij een van de grootste handelspartners voor de wereld zijn’, zei Mnuchin op een persconferentie na zijn aankomst woensdagochtend.

Daarop ging hij in op de recente zwakte van de dollar, die naar de laagste koers tegenover de euro in drie jaar is gezakt. ‘Over waar de dollar zich op korte termijn bevindt, maken wij ons absoluut geen zorgen. Een zwakkere dollar is goed voor ons met betrekking tot handel. Op langere termijn is de sterkte van de dollar wel een weerspiegeling van de sterkte van de Amerikaanse economie’, aldus Mnuchin. Vorige zomer had de Amerikaanse president Donald Trump al gezegd dat de dollar 'te sterk' aan het worden was.

Valutaoorlog

De dollarkoers ging na Mnuchins uitspraken lager tegenover de euro. De eenheidsmunt klom even tot boven 1,235 dollar, om daarna een stukje van de stijging weer prijs te geven. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) kan de aanhoudende stijging van de euro tegenover de dollar problematisch worden, omdat die de concurrentiepositie van Europese exporteurs verzwakt en tegelijk het doel om de inflatie op te krikken bemoeilijkt als gevolg van goedkopere import.

Jacob Frenkel, de voorzitter van JPMorgan Chase International, reageerde tegenover het nieuwsbureau Bloomberg dat een valutaoorlog ‘verwoestend’ zou zijn voor de wereldeconomie en koste wat het kost vermeden moet worden. Hij noemt een muntoorlog het monetaire spiegelbeeld van protectionisme.

Protectionisme

Ook dat protectionisme kreeg ruggensteun van de Amerikaanse delegatie in Davos, waar minister van Handel Wilbur Ross het podium deelde met Mnuchin. Een dag nadat de VS importtarieven afkondigde voor zonnepanelen en wasmachines, die vooral uit Zuid-Korea en China komen, liet Ross verstaan klaar te zijn voor een handelsoorlog.

‘Elke dag worden handelsoorlogen uitgevochten. Elke dag zijn er ook meerdere partijen die de regels schenden en die proberen te profiteren. Een handelsoorlog is dus al even gaande, met het verschil dat de Amerikaanse troepen nu de wallen opstormen’, zei Ross. Hij hintte dat er nog meer maatregelen zitten aan te komen, onder meer voor staal, aluminium en intellectuele eigendom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud