Advertentie

Washington viseert 'taksfusies'

Een hervorming van de vennootschapsbelasting is een belangrijke brok 'unfinished business' voor de Amerikaanse president Barack Obama ©AFP

Het Witte Huis onderneemt een nieuwe poging om de fiscale uitvlagging voor Amerikaanse multinationals minder aantrekkelijk te maken. Daarmee zet ze de grootste fusie aller tijden op losse schroeven.

Een hervorming van de vennootschapsbelasting, het is de grootste brok 'unfinished business' van de intussen meer dan zeven jaar dat Barack Obama in het Witte Huis zit. Al begin 2012, in het laatste jaar van zijn eerste ambtstermijn, kondigde de Amerikaanse president aan dat Amerikaanse multinationals voortaan een 'minimumtaks' op hun buitenlandse winst moeten betalen.

Tegelijk zou ook het officiële tarief van de vennootschapsbelasting, nu 35 procent, omlaag gaan. Dat is ruim boven de tarieven in populaire 'uitwijklanden' voor Amerikaanse bedrijven, zoals Ierland (12,5%), het Verenigd Koninkrijk (20%) en Canada (15%). 

Strippers

Van die hervormingen kwam niets in huis. Obama lijkt nu de hoop opgegeven te hebben zo'n structurele hervorming ooit door een vijandig Congres geloodst te krijgen. Daarom verandert minister van Financiën Jack Lew van tactiek. Ook al kan hij 'belastinginversies', waarbij multinationals naar het buitenland - vooral dan naar het fiscaal zeer vriendelijke Ierland - verhuizen om de Amerikaanse fiscus te ontwijken, niet afblokken, hij hoopt ze wel minder interessant te maken.

17%
Door het Ierse Allergan over te nemen hoopt Pfizer zijn effectief belastingstarief van 26 naar 17 à 18 procent te reduceren

Lew mikt vooral op 'earnings stripping'. Daarbij verkassen bedrijven Amerikaanse winst naar landen met een lage vennootschapsbelasting.

De Amerikaanse dochter gaat een 'lening' aan bij de buitenlandse holding en brengt vervolgens die 'intrestlasten' in mindering bij de Amerikaanse fiscus. Voortaan zouden de Amerikaanse belastingdiensten die betalingen als (niet-aftrekbare) dividenden in plaats van rentelasten interpreteren.

Derde keer goede keer?

Pfizer probeert via de miljardenfusie met Allergan zijn belastingen fors te reduceren ©AFP

Voor de regering-Obama is het al de derde poging in een jaar om belastinginversies aan te pakken. Of het dit keer beter lukt dan de voorbije keren is lang niet zeker, maar beleggers lijken er niet gerust in. De beurskoers van Allergan donderde gisteren in de nabeurshandel zo'n 20 procent lager. 

De Botox-fabrikant hoopt later dit jaar via de grootste deal aller tijden met de Viagra-producent Pfizer samen te gaan. Via de fusie hoopt de Amerikaanse farmareus Pfizer een 'fiscale Ier' te worden en zijn effectief belastingstarief van 26 naar 17 à 18 procent te doen zakken. 

De farmabranche is de gretigste maar niet de enige gebruiker van 'taksfusies'. In de financiële sector hoopt het Amerikaanse IHS door de Europese rivaal Markit over te nemen een fiscale Brit te worden en zo fors belastingen uit te sparen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud