Advertentie
nieuwsanalyse

Wat betekent president Trump voor u?

Reisorganisatoren verwachten een tijdelijke dip van boekingen naar de VS door de 'schok' na het binnenhalen van het presidentschap door Trump. ©AFP

Met Donald Trump als president is het ondenkbare gebeurd. Zult u die schok ook voelen in uw dagelijks leven?

Reizen?

‘De ‘wat als’-vraag houdt ons al een tijd bezig’, vertelt Frank Bosteels van de reisaanbieder Connections. 'De interesse in reizen naar de VS was zelden of nooit zo groot.' Ze werd aangewakkerd door de enorme aandacht voor de VS in de voorbije maanden. ‘De VS zijn helemaal top of mind.’

Voor de uitslag bekend werd, verwachtte Bosteels dat de verkiezing van Trump een rem zou zetten op de boekingen van Belgen en Europeanen. Gezien de ervaringen na de verkiezingen van Ronald Reagan en George W. Bush verwacht hij dat dat effect tijdelijk zal zijn, ‘al zal de schok groter zijn’.

Bij het reisbureau Wim Van de Sande, dat zich als Amerikaspecialist profileert, klinkt een gelijkaardig geluid: ‘Klanten vergeten snel.’

Voor klanten die hun reis al boekten en deels betaalden, kan er eventueel nog wat voordeel inzitten als de dollar tegenover de euro waarde prijsgeeft, zoals velen – zeker op korte termijn – verwachten met de verkiezing van Trump.

Klanten die hun reis al boekten en deels betaalden, kunnen van de situatie profiteren als de dollar daalt tegenover de euro. Velen verwachtten dat dat zal gebeuren na de verkiezing van Trump, zeker op korte termijn. Of hun factuur daardoor zal dalen, is sterk afhankelijk van de voorwaarden in het contract.

Soms wordt met de dagkoers gerekend als vier weken voor de reis de hotelboeking wordt afgerekend: als de dollar dan gedaald is, is dat in het voordeel van de klant. Maar in veel gevallen wordt gewerkt met een gegarandeerde prijs voor de hele factuur. Stijgt de dollar, dan heeft de klant daar geen nadeel van, maar hij heeft evenmin het voordeel van een dalende dollarprijs.

Als de dollar tegen de verwachtingen in stijgt, en er wordt, volgens de contractvoorwaarden, een meerprijs doorgerekend, dan mag de klant kosteloos afhaken als zijn reis meer dan 10 procent duurder wordt.

Er waren in de verkiezingscampagne geen signalen dat er wijzigingen op til zijn qua reisdocumenten.

Aankopen?

Een zwakke dollar kan een aankoop in de VS aantrekkelijker maken. Via een webshop is dat makkelijk. Zelfs als de onlinehandelaar het wat moeilijker maakt doordat hij enkel in de VS levert, zijn er ‘shopping services’ of doorverzenders die daar een mouw aan passen.

Als de dollar nu inderdaad zakt, kan het op korte termijn een goede reflex zijn om te bekijken of je spullen in de VS kan kopen.

Steven Trypsteen
ING-econoom

‘Als de dollar inderdaad zakt, kan het op korte termijn een goede reflex zijn om te bekijken of je spullen in de VS kan kopen’, beaamt Steven Trypsteen, econoom bij ING.

‘Op langere termijn is Trump als president wellicht minder goed nieuws voor de consument, door zijn uitgesproken protectionisme. Het is moeilijk om dat nu al concreet te maken, maar je kan tegenreacties verwachten van andere landen. Als er een protectionistische spiraal op gang komt in de wereld, dan worden alle goederen uiteindelijk duurder.’

Met Trump aan de macht, zijn er twijfels of er een renteverhoging komt in de VS in december, en verergert waarschijnlijk de al prangende schuldpositie van het land. Twee factoren die de dollar verzwakken.

Met Trump aan de macht zijn er twijfels of er een renteverhoging komt in de VS in december. Waarschijnlijk verergert ook de al prangende schuldpositie van het land. Dat zijn twee factoren die de dollar verzwakken.

‘Het lijkt erop dat Trump het schuldprobleem op anderen zal afschuiven, door een de facto devaluatie van de dollar’, zegt David Criekemans, docent buitenlands beleid Universiteit Antwerpen. Op lange termijn zien veel waarnemers onder Trump mogelijk een nieuwe recessie, wat niet alleen de dollar laag zou houden, maar ook een neerwaarts effect kan hebben op de olieprijs.

Let wel: wie een slag kan slaan door de lage dollar, moet rekening houden met invoerrechten, btw en transportkosten. Breng je na een reis naar de VS wat spullen in je bagage mee, dan hoeven die niet aangegeven te worden bij de douane tot een maximumwaarde van 430 euro. Voor spullen die online zijn aangekocht en België binnenkomen, geldt dat btw moet worden betaald boven een waarde (inclusief transport- en afhandelingskosten) van 22 euro en invoerrechten voor alles wat meer waard is dan 150 euro (inclusief transport).

Belegger

De weinige aandelensectoren die volgens analisten kunnen profiteren van een Trump-zege, zijn die van de farma, de defensie, de bouw en de goudmijnen. Farmabedrijven zijn opgelucht dat niet Hillary Clinton in het Witte Huis zit: de Democrate beloofde paal en perk te stellen aan de forse prijsstijgingen van medicijnen. Ook olieproducenten zullen opgelucht zijn, zij verwachten meer steun van Trump. Al hangt het ervan af of en hoeveel de olieprijs zal dalen.

Bouw- en ingenieursbedrijven hebben uitzicht op stevige contracten als Trump zijn belofte waarmaakt om 1.000 miljard dollar te spenderen aan infrastructuur, een veelvoud van de 275 miljard dollar die Clinton beloofd had. Defensiebedrijven kunnen garen spinnen bij de kritiek van Trump op de ondermaatse Europese defensie-uitgaven en bij de Europese reactie om in een volatielere wereld de defensiecapaciteit te versterken. Voor goudmijnen betekent een hogere goudprijs – een geliefde vluchthaven in een onstabielere wereld – een boost.

De onvoorspelbaarheid van Trump is nadelig voor de brede aandelenmarkt. Ook zijn protectionistische retoriek vormt een bedreiging voor heel wat aandelen, zeker omdat Amerikaanse presidenten relatief veel vrijheid genieten als het op vrijhandelsverdragen aankomt. Volgens analisten zijn groeilanden – in het bijzonder in Azië – extra kwetsbaar. De VS hebben een handelstekort met heel wat Aziatische landen, waarbij de export naar de VS voor landen als Zuid-Korea, Thailand en Maleisië meer dan 5 procent van het bruto binnenlands product vertegenwoordigt.

Bedrijven die veel zaken doen met Mexico – een doelwit van Trump – zijn eveneens kwetsbaar. In de VS gaat het om spoorwegtransporteurs als Kansas City Southern en Union Pacific, maar ook de Spaanse bank Banco Santander riskeert een opdoffer.

Ondernemer

Los van de prognoses voor de economie en de wereldhandel, wat met de praktische kant van het zakendoen?

‘Qua transport en invoerreglementering wordt geen verandering verwacht’, meldt Luc Strybol, de vertegenwoordiger van FIT in New York, ‘We verwachten dus ook geen verbetering. Vereisten over aansprakelijkheid en goedkeuring bemoeilijken nu al de export en sporen buitenlandse bedrijven ertoe aan in de VS een vestiging te openen.’

Wat belastingen betreft, spiegelde Trump in de verkiezingscampagne een sterke verlaging van de vennootschapsbelasting voor van 35 naar 15 procent.

Wat belastingen betreft, spiegelde Trump in de verkiezingscampagne een sterke verlaging van de vennootschapsbelasting voor van 35 naar 15 procent.

‘Hoe Trump zijn veiligheidsretoriek wil vormgeven via het visabeleid is onduidelijk’, zeggen Jo Antoons en Christine Sullivan van het gespecialiseerde advocatenkantoor Fragomen. ‘Hij sprak over een hervorming van de visa in de categorie H, voor hooggeschoolde werknemers, met een hogere salarisvereiste en zwaardere druk om een Amerikaanse kandidaat voor de job te zoeken. Maar hij heeft volgens berichten zelf zulke H-visa misbruikt om werknemers naar zijn resorts te laten komen, dus het is de vraag of hij die plannen doordrukt.’

Veiligheid

Moet u als Belgische burger vrezen voor een nog prangender veiligheidssituatie in ons land? ‘Ik zie zeker in de eerste maanden geen directe impact voor ons land’, zegt Criekemans.

De geopolitieke situatie zal wel degelijk veranderen, al is het probleem met Trump dat er geen lijn zit in wat hij vertelt.

David Criekemans
Docent Buitenlands Beleid UA

‘De geopolitieke situatie zal wel degelijk veranderen, al is het probleem met Trump dat er geen lijn zit in wat hij vertelt, en dat je evenmin weet in hoeverre hij zijn ideeën kan en zal doordrukken. Duidelijk is dat hij voor onzekerheid zorgt, en dat hij isolationistisch ingesteld is. Ook al raken ze niet uitgevoerd, uitspraken over het nut van de NAVO of de steun aan Saoedi-Arabië kunnen op zich al genoeg zijn om meer machtspolitiek uit te lokken van andere partijen zoals Rusland, Iran, China of Japan.’

Wat het Midden-Oosten betreft, orakelt Trump over de vernietiging van IS, maar het is niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. ‘Hoe dan ook ligt Europa in de frontlinie voor de opvang van vluchtelingen, of als IS zich wil laten gelden met terroristische aanslagen. Europa moet in het machtspolitieke spel als blok optreden, maar dat zie ik niet meteen gebeuren.’

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud