Werkloosheid VS op laagste peil in 48 jaar

Een jobbeurs in de staat Virginia in de VS. ©Bloomberg

Slechts 3,8 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking is werkloos, het laagste peil sinds december 1969.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is sterker dan verwacht, blijkt uit het maandelijkse rapport van het ministerie van Arbeid. Het aantal banen steeg in mei met 223.000, tegenover 159.000 in april. Economen hadden 190.000 extra jobs voorspeld.

Bovendien daalde de werkloosheidsgraad onverwacht met 0,1 procentpunt naar 3,8 procent. Daarmee evenaart de werkloosheid het niveau van april 2000, toen het laagste peil sinds december 1969 werd bereikt.

De erg krappe arbeidsmarkt leidt tot een snellere stijging van de lonen. Het gemiddelde uurloon steeg met 2,7 procent jaar op jaar. Economen hadden een loongroei van 2,6 procent voorspeld, evenveel als in april.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump is erg tevreden over het jobrapport. Hij tweette een uur voor de publicatie van de cijfers dat hij uitkeek naar het jobrapport. De president krijgt inzage in nieuwe economische cijfers voor ze worden gepubliceerd door de overheid.

De zeer lage werkloosheid en hogere loongroei kunnen de Amerikaanse centrale bank (Fed) ertoe aanzetten om de rente sneller te verhogen dan verwacht. De Fed signaleerde in maart dat hij later dit jaar nog twee keer de rente wil verhogen. Veel economen verwachten nog drie renteverhogingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect