Advertentie

800.000 kinderen op de vlucht voor Boko Haram

UNHCR-tent beschermt Nigeriaanse vluchtelingen tegen de brandende zon. ©AFP

800.000 kinderen zijn in Nigeria op de vlucht voor de terreurgroep Boko Haram. Dat meldt een rapport van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dat maandag is gepresenteerd.

Het aantal kindvluchtelingen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld, aldus het VN-kinderfonds in het rapport Missing Childhoods. Vaak zijn ze op zichzelf aangewezen om te overleven omdat hun ouders overleden zijn of omdat ze tijdens het vluchten van elkaar gescheiden zijn geraakt. De meeste kinderen bevinden zich nu elders in Nigeria of zijn naar Tsjaad, Niger of Kameroen gevlucht.

Een nigeriaanse vluchteling draagt water naar zijn tent in het vluchtelingenkamp Dar-es-Salam in Tsjaad. ©AFP

Het zesjarenplan van Boko Haram om de islamitische wetgeving in Nigeria op te leggen, dwong meer dan anderhalf miljoen mensen om te vluchten. In totaal bevinden zich 1,2 miljoen vluchtelingen in Nigeria en ongeveer 200.000 van hen staken de grens over naar de buurlanden. 'Talloze meisjes en jongens in Nigeria zijn verdwenen. Ze zijn ontvoerd, gerekruteerd door gewapende groepen, aangevallen of gedwongen om te vluchten voor het geweld', zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur van Unicef voor West- en Centraal-Afrika.

Dinsdag is het ook een jaar geleden dat Boko Haram meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerd heeft  in het noordoosten van Nigeria. De kidnapping leidde internationaal tot veel ophef. Het merendeel van de meisjes is nog altijd niet bevrijd. Unicef waarschuwt overigens dat de ontvoering nog maar het topje van de ijsberg is van de 'talloze tragedies'. Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in het islamitische noorden van Nigeria. Het uiteindelijke doel van de groepering is de stichting van een strikt islamitische staat. Sinds 2009 zijn al meer dan 14.000 mensen vermoord.

Talloze meisjes en jongens in Nigeria zijn verdwenen. Ze zijn ontvoerd, gerekruteerd door gewapende groepen, aangevallen of verplicht te vluchten.
Manuel Fontaine
Regionaal directeur Unicef voor West- en Centraal-Afrika

'Na vredevolle verkiezingen is het cruciaal dat de nieuwe autoriteiten de bescherming van kinderen hoog op de nationale agenda plaatsen', vraagt Unicef van de Nigeriaanse regering. Het respecteren van het internationaal recht door alle conflictpartijen is essentieel voor een goede hulpverlening. Hulpverleners vragen dan ook dat de betrokken partijen de bescherming van de kinderen waarborgen en ongehinderde doorgang van hulp garanderen.

Daarnaast vraagt Unicef de internationale gemeenschap meer financiële ondersteuning. Slechts 15 procent van de 25 miljoen euro die nodig is om dit jaar hulp te bieden, heeft Unicef nu ter beschikking. 'Onzekerheid en de ondermaatse financiële ondersteuning beperken de hulpverleners in bewegingsruimte', meldt het verslag nog.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud