Afrika zoekt in Brussel samenwerking met EU

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Europees Raadvoorzitter Herman Van Rompuy ontvangen de Afrikaanse delegaties. ©EPA

52 Afrikaanse landen zijn vandaag vertegenwoordigd in Brussel voor de vierde Europees-Afrikaanse top. De focus van de top ligt op het aantrekken van nieuwe investeringen. Jobs en groei zijn de sleutelwoorden.

Een week na de doortocht van de Amerikaanse president Barack Obama, herhaalt de federale politie, versterkt door de lokale Brusselse politiezones, haar krachttour voor de beveiliging van de hoofdstad. 400 voertuigen en 316 motards zijn op post voor de ontvangst van ongeveer 92 delegaties. Het gaat om 52 Afrikaanse landen, de 28 Europese delegaties en nog een aantal andere hoge gasten, zoals VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon. De top loopt nog tot morgen. 

De uitdagingen van de top zijn torenhoog, volgens de vooruitgestuurde communiqués. De bediscussieerde thema's zijn onder meer vrede en veiligheid, klimaatverandering en asiel en migratie. Zo zal er onder meer een harde noot te kraken zijn over de toenemende stroom van migranten uit Afrikaanse landen naar eilanden voor de Europese kusten zoals Lampedusa.

De migratiestroom kwam recent nog in de verf met de bestorming van de Spaanse enclave Melilla door een vijfhonderdtal migranten uit Sub-Sahara-Afrika.

Maar meer nog dan migratie, zijn de economie, het aantrekken van investeringen en het creëren van nieuwe jobs de inzet van de top. De Europees-Afrikaanse handelsrelaties kenden in 2013 al een piek, maar beide partners willen dat nu verder uitdiepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud