Afrikaanse Unie schorst Soedan na bloedbad

Demonstranten eisen dat het Soedanese leger de macht overdraagt aan de burgers. ©REUTERS

De instelling eist dat het leger de macht aan de burgers overdraagt.

De Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AU) heeft Soedan met onmiddellijke ingang geschorst nadat het leger begin deze week zeker honderd burgers doodde toen het een volksprotest uiteen probeerde te jagen.

Het Oost-Afrikaanse land wordt uitgesloten van alle AU-activiteiten tot de effectieve oprichting van een door burgers geleide overgangsregering. 'Dat is de enige manier om een uitweg uit de crisis mogelijk te maken', zei de organisatie donderdag op Twitter.

Lijken in de Nijl

De beslissing viel nadat de Soedanese veiligheidstroepen maandag het vuur hadden geopend op vreedzame demonstranten in de hoofdstad Khartoem. Filmpjes op sociale media tonen hoe soldaten van de Soedanese Rapid Support Forces (RSF), een beruchte militie die ook verantwoordelijk was voor gruwelijkheden in Darfoer, betogers neerschieten, vrouwen en kinderen verkrachten en lijken in de Nijl dumpen.

Sindsdien weigert de oppositie nog langer met het leger te praten. De voorzitter van de militaire overgangsraad Abdel Fattah Burhan had nochtans voorgesteld de onderhandelingen weer op te pikken.

In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats. Die hebben geleid tot een machtsgreep van het leger en de val van president Omar al-Bashir in april. De protesten stopten daarna niet. De manifestanten eisen de overdracht van de macht door het leger aan het volk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud