Akkoord over staakt-het-vuren in Zuid-Soedan

Zuid-Soedanese vluchtelingen werden onder meer opgevangen in een basis van de VN op de luchthaven van Juba. (foto reuters) ©REUTERS

De regering van Zuid-Sudan en de rebellen in het land zijn akkoord over een wapenstilstand. Dat heeft het Oost-Afrikaanse handelsblok IGAD dinsdag bekendgemaakt. 'President Salva Kiir en Riek Machar zijn het eens over een beëindiging van de vijandelijkheden', aldus de verklaring.

Het is nog niet bekend wanneer de wapenstilstand ingaat en onder welke voorwaarden. De partijen zullen in buurland Ethiopië verder spreken over de manier waarop het staakt-het-vuren kan worden gemonitord. Ook komen de politieke problemen aan bod die tot de huidige crisis in het jonge Afrikaanse land hebben geleid.

Eerder had Machar gezegd dat hij pas vredesbesprekingen wilde beginnen als 11 gevangen medestanders zouden zijn vrijgelaten. Die zitten vast op verdenking van samenzwering tegen de regering van Kiir. Machar ontkent dat hij een coup tegen de president heeft willen plegen.

Vooralsnog lijkt het strijdgewoel nog niet over. De rebellenleider zei dinsdag tegen de BBC dat zijn strijders de strategische plaats Bor op het regeringsleger hebben heroverd. Bor is de hoofdstad van de deelstaat Jonglei. De strategische plaats was al eerder in handen van de opstandelingen. Toen zouden standrechtelijke executies hebben plaatsgevonden. Het regeringsleger nam Bor daarna weer in. Er zijn ook berichten dat er nog zal worden gestreden om de controle over de hoofdstad Juba.

Bemiddeling

Op tweede kerstdag startten de Afrikaanse leiders hun bemiddeling om een einde te maken aan het geweld. Dat was midden december losgebroken nadat Kiir Machar van een couppoging had beschuldigd. Er vielen in korte tijd duizenden doden bij hevig etnisch geweld, en tientallen duizenden Zuid-Soedanezen sloegen op de vlucht.

De vete tussen de politieke rivalen, die uit verschillende etnische stammen komen, flakkerde mede op omdat Machar aankondigde het presidentschap te willen claimen in 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud