Algerijnse president neemt voor eind april ontslag

Een protest tegen president Abdelaziz Bouteflika in Algiers. ©EPA

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika zal ontslag nemen voor het verstrijken van zijn ambtstermijn op 28 april, zo meldden onder meer het staatspersagentschap APS en de krant al-Hadath maandag.

In een mededeling van de president staat dat het staatshoofd maatregelen zal nemen 'om de continuïteit van het functioneren van staatsinstellingen tijdens de overgangsperiode te waarborgen'. Het ontslag zal voor 28 april 2019 plaatsvinden, klinkt het nog, zonder dat hier meer details over worden gegeven.

Algerije is al een tijd lang in de greep van protesten tegen het regime. De demonstraties begonnen eind februari toen jongeren de straat op trokken tegen het voornemen van Bouteflika, die al 20 jaar aan de macht is, om opnieuw deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 18 april. De 82-jarige president is zwaar ziek en is na een beroerte in 2013 nog amper in het openbaar verschenen. Hij brengt een groot deel van zijn tijd door in buitenlandse ziekenhuizen.

Onder druk van het protest trok Bouteflika zijn kandidatuur opnieuw in. Maar de presidentsverkiezingen werden wel uitgesteld. Zaterdag maakte Noureddine Bedoui, die in maart door Bouteflika als nieuwe premier werd aangesteld, de samenstelling van zijn interim-regering bekend. Die bestaat uit 27 ministers, waarvan er zes al deel uitmaakten van de vorige regering. Bouteflika zelf behield zijn functie van minister van Defensie. Maandag protesteerden honderden mensen in Algiers tegen die nieuwe regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud